در دنیای امروز خالکوبی یا تتو بسیار رایجتر از چند دههی پیش بهشمار میآید. بنا به گزارشها، ۳۲ درصد از بزرگسالان ایالات متحده یک خالکوبی و ۲۲ درصد بیش از یک خالکوبی دارند. در ایران نیز هرچند آمار دقیقی در دست نیست، مشاهدات نشانگر محبوبیت فزایندهی تتو بهویژه درمیان جوانان و نوجوانان است.
همراه با افزایش جهانی محبوبیت خالکوبی، افزایش غیرقابل توضیحی در شیوع لنفوم بدخیم (از سرطانهای سیستم لنفاوی) مشاهده شده است. پژوهشگران دانشگاه لوند سوئد بررسی کردند که آیا این دو مورد با هم ارتباط دارند یا خیر.
پژوهشگران افراد مبتلا به لنفوم را با افراد گروه کنترل همجنس و همسن، اما بدون ابتلا به لنفوم مقایسه کردند. شرکتکنندگان به پرسشنامهای درباریه عوامل سبک زندگی پاسخ دادند که در آن درمورد خالکوبی نیز پرسش شده بود.
سیستم لنفاوی بخشی از سیستم ایمنی است که سطح مایعات بدن را در تعادل نگه میدارد و دربرابر عفونت از بدن محافظت میکند. دو نوع اصلی سرطان روی سیستم لنفاوی تأثیر میگذارد: لنفوم غیرهاجکین (NHL) که حدود ۹۰ درصد از کل لنفومها را شامل میشود و لنفوم هاجکین.
حدود ۴۰ نوع لنفوم غیرهاجکین وجود دارد که سرعت رشد و گسترش آنها متفاوت است. لنفوم غیرهاجکین یکی از شایعترین سرطانها در ایالات متحده محسوب میشود و میتواند در هر سنی رخ دهد.
بهگزارش نیواطلس، مطالعه شامل ۱۱۹۰۵ نفر سوئدی بود که ۲۹۳۸ نفر از آنها بین ۲۰ تا ۶۰ سالگی دچار لنفوم شده بودند. از این گروه شرکتکنندگان، ۵۴ درصد به پرسشنامه درمورد خالکوبی پاسخ دادند؛ ۴۷ درصد از گروه کنترل (که دچار لنفوم نبودند) نیز به پرسشنامه پاسخ دادند. فراوانی خالکوبی در میان موارد مبتلا به سرطان ۲۱ درصد و در میان گروه کنترل ۱۸ درصد بود.
پژوهشگران پس از در نظر گرفتن سایر عوامل مرتبط مانند استعمال دخانیات و سن، متوجه شدند خطر ابتلا به لنفوم در میان افرادی که خالکوبی کرده بودند، ۲۱ درصد بیشتر بود. البته، نتایج به تأیید و بررسی بیشتر در مطالعات دیگر نیاز دارد.
قبل از تجزیهوتحلیل دادهها، پژوهشگران تصور میکردند خالکوبی بزرگتر ممکن است به معنای افزایش خطر ابتلا به لنفوم باشد، اما صرفنظر از اندازه، خطر یکسان باقی ماند. کریستل نیلسن، دانشیار اپیدمیولوژی در دانشگاه لوند و نویسندهی مسئول مطالعه گفت: «هنوز علت این مسئله را نمیدانیم. یکی از حدسیات این است خالکوبی صرفنظر از اندازه، موجب التهاب خفیف در بدن میشود که میتواند به سرطان بینجامد.»
مطالعات گذشته نشان دادهاند که ذرات جوهر خالکوبی و در واقع نانوذرات فلزی حاصل از سوزن خالکوبی میتوانند به گرههای لنفاوی برسند. وقتی جوهر خالکوبی به پوست تزریق میشود، بدن آن را بهعنوان عاملی خارجی درنظر میگیرد که نباید وجود داشته باشد و سیستم ایمنی فعال میشود. بخش زیادی از جوهر از پوست به گرههای لنفاوی رفته و در آنجا رسوب میکند.
پژوهشگران میخواهند به بررسی این موضوع بپردازند که آیا بین خالکوبی و انواع دیگر سرطان و همچنین بیماریهای التهابی ارتباطی وجود دارد یا خیر. نیلسن میگوید: «خیلی از مردم دوست دارند خالکوبی کنند، بنابراین باید از ایمن بودن آنها اطمینان حاصل کنیم. خوب است بدانید خاکوبی میتواند روی سلامتی شما تأثیر بگذارد و اگر علائمی را تجربه کردید که فکر میکنید شاید به خالکوبی شما ارتباط داشته باشد، به پزشک مراجعه کنید.»
مطالعه در مجلهی eClinical Medicine منتشر شده است.
منبع : زومیت