معاون وزیر ارتباطات: شبکه ملی اطلاعات ابزار فیلترینگ نیست، حافظ هویت دیجیتال ملت است

معاون وزیر ارتباطات: شبکه ملی اطلاعات ابزار فیلترینگ نیست، حافظ هویت دیجیتال ملت است
رسول لطفی، معاون وزیر ارتباطات و مسئول توسعه شبکه ملی اطلاعات، با تأکید بر ضرورت بازنگری بنیادین در نگاهها به حکمرانی دیجیتال، گفته است شبکه ملی اطلاعات تنها یک پروژه فنی نیست، بلکه باید آن را «فلسفهای در حکمرانی دیجیتال» دانست.
رسول لطفی در گفتوگو با مهر تاکید کرد: «شبکه ملی اطلاعات باید به مثابه زیرساخت حکمرانی داده و ضامن استمرار حیات اقتصادی-اجتماعی در بستر دیجیتال تلقی شود.»
به باور لطفی، کشور در وضعیت «تهاجم ترکیبی مداوم» قرار دارد و همین امر باعث میشود توسعه شبکه صرفاً به گسترش اتصال یا ظرفیت پهنای باند محدود نشود. امنیت زنجیره تأمین، فرماندهی یکپارچه دیجیتال، بومیسازی خدمات پایه و تقویت قدرت مانور زیرساختی باید بخشی از تعریف توسعه این شبکه باشد.
لطفی تأکید کرده است که باید ذهنیت عمومی نسبت به این پروژه تغییر کند و تصریح کرده است: «شبکه ملی اطلاعات ابزار فیلترینگ نیست، برعکس، این شبکه گاوصندوق دیجیتال ملت است؛ حافظ داراییها، ارتباطات و هویت دیجیتال ایرانیان است.»
میزان پیشرفت شبکه ملی اطلاعات ۵۰ تا ۶۰ درصد تخمین زده میشود
او در ادامه درباره آخرین وضعیت پیشرفت این پروژه گفته است که بر اساس بررسیهای رسمی و میدانی، درصد پیشرفت شبکه ملی اطلاعات در ابعاد مختلف بین «۵۰ تا ۶۰ درصد» تخمین زده میشود. با این حال، او تأکید کرده که این عدد بهتنهایی بیانگر کیفیت عملکرد نیست و اکنون زمان آن رسیده که توسعه کیفی و انسجام معماری بر توسعه صرفاً کمی ارجح باشد.
به گفته لطفی، در جریان جنگ ۱۲ روزه اخیر، عملکرد شبکه ملی اطلاعات در حفظ برخی خدمات پایه داخلی مانند خدمات بانکی و حملونقل دیجیتال، مثبت ارزیابی شده است. او اما در عین حال هشدار داده است که این تجربه نشان داد برای حفظ پایدار مسیرهای داده حیاتی، باید «مدلهای توزیعشده و مقاوم» ایجاد شود و زیرساختها بهگونهای طراحی شوند که حتی در صورت قطع ارتباطات جهانی، خدمات حیاتی ادامه یابند.
عملکرد شبکه ملی اطلاعات در جریان جنگ ۱۲ روزه مثبت بوده است
معاون وزیر ارتباطات و مسئول توسعه شبکه ملی اطلاعات همچنین به نقاط ضعف و قدرت شبکه ملی اطلاعات اشاره کرد و افزود:
از جمله نقاط قوت شبکه ملی اطلاعات شامل ایجاد زیرساختهای پایدار در لایه دسترسی و انتقال داده، توانمندی برخی بازیگران داخلی در ارائه خدمات ابری و دیتاسنتری و افزایش خوداتکایی در زیرساختهای نرمافزاری پایه است و از جمله این نقاط ضعف میتوان به وابستگی در گلوگاههای حساس شبکه، عدم یکپارچگی در فرماندهی بحرانهای دیجیتال، نبود معماری نهایی مبتنی بر سناریوی جنگ ترکیبی و تأخیر در تطبیق سیاستهای اجرایی سازمانها با منطق شبکه ملی اطلاعات اشاره کرد.
– رسول لطفی، معاون وزیر ارتباطات و مسئول توسعه شبکه ملی اطلاعات
او سه جهتگیری اساسی را برای آینده ترسیم کرده است. به گفته لطفی، معماری شبکه باید بازمهندسی شود تا کشور بتواند در برابر «حملات سایبری، قطعی اینترنت جهانی یا تهدیدات فیزیکی» مقاومت کند.
از نگاه او، تابآوری دیجیتال در دو بعد کوتاهمدت و بلندمدت تعریف میشود؛ در کوتاهمدت با بازچینی خدمات حیاتی در داخل کشور و هماهنگی میان سازمانهای مسئول، و در بلندمدت با سرمایهگذاری در زنجیره تأمین داخلی، ایجاد ظرفیتهای ابری و تربیت نیروی انسانی متخصص.
کشور باید با شبکه ملی اطلاعات در برابر «حملات سایبری، قطعی اینترنت جهانی یا تهدیدات فیزیکی» مقاومت کند
او همچنین گفته است که در اولویت سرمایهگذاری آینده، سه حوزه راهبردی دیده شدهاند: «ایجاد مراکز داده توزیعشده و مقاوم در برابر بحرانها، افزایش عمق شبکه داخلی با ابزارهای بومیسازیشده و مستقل از بیرون و ایجاد سازوکارهای واکنش سریع ملی (Digital Rapid Reaction Forces) با قدرت عمل در ثانیههای اول بحران.»
لطفی در پایان تأکید کرده است: «زیرساخت دیجیتال، همان خاکریز نرم دفاع ملی است. آنچه با آن روبهرو هستیم این است که جنگهای آینده با سلاح سایبری و اقتصادی است و در این میدان، «شبکه ملی اطلاعات» باید هسته مقاومت دیجیتال و شریان زنده حکمرانی ملی باشد.»
منبع : زومیت