وقتی ویدیوها را با سرعت بالاتر از حالت عادی تماشا میکنید، چه اتفاقی برای مغز میافتد؟

وقتی ویدیوها را با سرعت بالاتر از حالت عادی تماشا میکنید، چه اتفاقی برای مغز میافتد؟
مشابه کارآزماییهای تصادفی کنترلشده که برای ارزیابی درمانهای پزشکی بهکار میروند، شرکتکنندگان بهطور تصادفی در دو گروه تقسیمبندی شدند. سپس هر دو گروه پس از مشاهده ویدئو، آزمون یکسانی را انجام دادند تا مشخص شود چقدر مطلب را یاد گرفتهاند. در این آزمونها شرکتکنندگان باید اطلاعات را به خاطر میآوردند یا با سوالات چندگزینهای پاسخ میدادند. برخی آزمونها نیز شامل هر دو مورد میشدند.
مغز در برابر هجوم سریع اطلاعات، ممکن است دچار فشار شناختی شده و بخشی از دادهها را از دست بدهد
افزایش سرعت پخش تاثیر منفی بر عملکرد شرکتکنندگان در آزمونها داشت. در سرعتهای تا ۱٫۵ برابر، کاهش عملکرد بسیار کم بود، اما در سرعتهای ۲ برابر و بیشتر، تاثیر منفی قابلتوجه بود.
نتایج را بهطور ساده اینطور میتوان توضیح داد: اگر بهطور معمول دانشجویان در آزمون نمرهای حدود ۷۵ درصد بگیرند، با افزایش سرعت ویدئو تا ۱٫۵ برابر، نمرهشان بهطور متوسط ۲ درصد کمتر میشود که تاثیر کمی است. اما اگر سرعت پخش را به ۲٫۵ برابر برسانند، نمره شرکتکنندگان بهطور متوسط ۱۷ درصد کمتر خواهد شد که افتی قابلتوجه است.
جالب است که یکی از پژوهشهای بررسیشده در فراتحلیل، افراد مسن (سنین ۶۱ تا ۹۴ سال) را نیز مطالعه کرد و نشان داد که این گروه نسبت به افراد جوانتر (۱۸ تا ۳۶ سال) بیشتر تحتتاثیر تماشای محتوا با سرعتهای بالاتر قرار میگیرند. این موضوع ممکن است نشاندهنده کاهش ظرفیت حافظه در افراد سالم مسن باشد و پیشنهاد میکند که آنها بهتر است برای جبران این موضوع، محتوا را با سرعت عادی یا حتی کندتر مشاهده کنند.
هنوز مشخص نیست آیا تماشای مکرر با سرعت بالا میتواند اثرات منفی این فرایند را کاهش دهد یا خیر. ممکن است افراد جوان بهدلیل تجربه بیشتر در تماشای محتوا با سرعت بالا، بهتر بتوانند با این شرایط کنار آمده و تاثیر منفی کمتری را تجربه کنند.
این موضوع نیز هنوز مشخص نیست که دیدن ویدیوها با سرعت بالاتر، در طولانیمدت چه تاثیری روی عملکرد ذهن و فعالیت مغز دارد. ممکن است این تاثیرات مثبت باشند و فرد بتواند بهتر با بار شناختی بیشتر کنار بیاید و اطلاعات زیادی را بهطور همزمان پردازش کند. از طرفی ممکن است تماشای ویدیوها با سرعت بالاتر باعث خستگی ذهنی بیشتری شود، چون مغز باید اطلاعات بیشتر را سریعتر پردازش کند.
حتی اگر دیدن ویدیو با سرعت ۱٫۵ برابر سرعت عادی باعث نشود که حافظه ما ضعیف یا بهتر شود، باز هم شواهد نشان میدهد که سرعت بالاتر، ممکن است از جذابیت تجربه تماشای ویدیو بکاهد. اگر تماشای ویدیو با سرعت بالا کمتر لذتبخش باشد، ممکن است افراد انگیزه کمتری داشته باشند و بهانهای برای توقف یادگیری پیدا کنند. از طرف دیگر، از آنجایی که پخش ویدیو با سرعت سریعتر در میان مردم رایج شده است، احتمالا وقتی افراد به این روش عادت کنند، مشکل خاصی پیش نمیآید. دانشمندان امیدوارند در پژوهشهای آینده به درک این موضوع نزدیکتر شوند که این تغییرات روی یادگیری و مغز چه تاثیری دارند.
منبع : زومیت