ترفند تکاملی عجیب: برخی گیاهان برای گردهافشانی بوی تعفن تولید میکنند

ترفند تکاملی عجیب: برخی گیاهان برای گردهافشانی بوی تعفن تولید میکنند
تحلیلهای پژوهشگران ژاپنی که با ترکیب بیوشیمی، ژنتیک مولکولی و ژنتیک تکاملی انجام شده، نشان میدهد سه گروه کاملاً متفاوت از گیاهان، به ترفند تکاملی مشابهی دست یافتهاند. فرآیند از یک ژن بهنام SBP1 آغاز شده که ابتدا در هر سه گونه تکرار شده و سپس، نسخهی تکراری آن دچار جهش شده است. این تکرار ژنی، پدیدهای رایج در بسیاری از جانداران، از جمله انسانها محسوب میشود.
بیشتر بخوانید
در مورد آساروم سیمیلی (Asarum simile) و درختچهی اوریای شرقی (Eurya japonica)، تنها سه جهش در نسخهی تکراری ژن کافی بود تا بوی تعفن ظاهر شود. کلم مرداب آسیایی (Symplocarpus renifolius) با دو تغییر توانست اثر مشابهی را ایجاد کند. این تفاوتها، نشاندهندهی مسیرهای تکاملی گوناگون برای رسیدن به نتیجهی مشابه است.
گیاهان بدبو با دستکاری ژنی ترکیب جدیدی میسازند که منشأ بوی تند گوشت فاسد است
نقش ژن SBP1، تولید آنزیمی است که متانتیول را تجزیه میکند؛ ترکیبی بدبو که در دهان افرادی با بهداشت دهانی پایین تجمع مییابد و باعث بدبویی دهان یا «هالیتوز» میشود. آنزیم اصلی معمولاً این ماده را به پراکسید هیدروژن، سولفید هیدروژن و فرمالدهید تجزیه میکند.
در نمونههای جهشیافتهی آنزیم در گیاهان بدبو، مسیر واکنش تغییر یافته و بهجای تجزیه، دو مولکول متانتیول به هم پیوند میخورند و ترکیب جدیدی بهنام دیمتیل دیسولفید میسازند؛ مادهای که منشأ بوی تند گوشت فاسد است. دیمتیل دیسولفید، یکی از ترکیباتی است که تلسکوپ فضایی جیمز وب در جو سیارهی فراخورشیدی K2-18b شناسایی کرد؛ کشفی که احتمال وجود حیات فرازمینی را در آن سیاره مطرح کرده است.
براساس تخمین دانشمندان، در گونههای مختلف آساروم، توانایی ساخت این ترکیب شیمیایی در طول تکامل دستکنم ۱۸ بار بهوجود آمده و سپس، از بین رفته است. چنین رفتوبرگشتهای تکاملی، نشان میدهد که فشار انتخاب طبیعی برای تولید این بو، میتواند با احتمال بیشتری مگسها را جذب و نقش مؤثری در گردهافشانی موفقیتآمیز ایفا کند.
تکرار ناقص ژنها در طول تکامل، بارها منجر به بروز ویژگیهای تازه در موجودات مختلف شده است. این نسخههای اضافه، بدون آسیب به عملکرد اصلی ژن، میتوانند جهش یابند و چنین نوآوریهایی را پدید آورند. فرایندی مشابه در گیاه خشخاش نیز رخ داده، توانایی ساخت مادهی مخدر مورفین نیز از همین مسیر تکاملی بهوجود آمده است.
پژوهش در مجله ساینس منتشر شده است.
منبع : زومیت