خرید رم ردهبالا الزاماً باعث بهبود تجربه گیمینگ نمیشود؛ چرا؟

خرید رم ردهبالا الزاماً باعث بهبود تجربه گیمینگ نمیشود؛ چرا؟
در دنیای سختافزار، رمهای پرسرعت اغلب با شعارهای وسوسهانگیز عرضه میشوند؛ اما این افزایش سرعت واقعاً باعث بهبود چشمگیر در تجربهی گیمینگ میشود؟ واقعیت این است که اگرچه رمهای پریمیوم میتوانند در برخی سناریوها مفید باشند، در اکثر مواقع تأثیر آنها بر عملکرد بازی کمتر از چیزی خواهد بود که تبلیغات به ما القا میکند.
اگر تاکنون به DDR5 مهاجرت نکردهاید، ارتقا به این نسل میتواند مفید باشد؛ اما لزومی ندارد برای کیتهای سریعتر DDR5 هزینهی بیشتری پرداخت کنید؛ بهویژه اگر فقط هدفتان اجرای بازی باشد.
پردازنده و کارت گرافیک، تأثیرگذارتر از رم سریع
درحالیکه سرعت رم میتواند تا حدی بر عملکرد بازی تأثیر بگذارد، عامل تعیینکنندهی اصلی نیست. پردازنده (CPU) و کارت گرافیک (GPU) بار اصلی پردازش بازیها را به دوش میکشند. کارت گرافیک مسئول رندر گرافیک و نورپردازی و سایهها است و پردازنده نیز منطق بازی و فیزیک و ورودیها را پردازش میکند.
اگر پردازنده یا گرافیک ضعیف عمل کند، حتی سریعترین رمها هم نمیتوانند گلوگاه سیستم را رفع کنند. بنابراین قبلاز ارتقای رم، مطمئن شوید که پردازنده و کارت گرافیک شما بهاندازهی کافی قدرتمند هستند. برای آشنایی بیشتر با این موضوع سری به مقالهی گلوگاه در کامپیوتر چیست بزنید.
بهعنوان مثال، اگر از رم DDR4 با فرکانس ۳۲۰۰ مگاهرتز به DDR5 با فرکانس ۶۰۰۰ مگاهرتز مهاجرت کنید، امکان دارد فقط ۵ تا ۱۰ درصد بهبود در فریمریت را تجربه کنید که در بازیهای واقعی، چندان محسوس نیست.
ظرفیت رم مهمتر از سرعت آن
در سال ۲۰۲۵، حداقل ۱۶ گیگابایت رم برای اجرای روان بازیها ضروری است. بااینحال، برخی بازیها مانند Black Myth: Wukong حتی ۳۲ گیگابایت رم را توصیه میکنند. اگر رم ۱۶ گیگابایتی دارید، ارتقا به ۳۲ گیگابایت رم حتی با همان سرعت، تأثیر بیشتری بر تجربهی بازی شما خواهد گذاشت تا خرید رم سریعتر ولی با ظرفیت کمتر.
به نوشتهی XDA، بیشتربودن ظرفیت رم باعث کاهش لگ و ناپایداری میشود؛ بهویژه اگر چند اپلیکیشن همزمان در پسزمینه اجرا شوند.
تأخیر رم (Latency) را فراموش نکنید
فرکانس، تنها معیار برای سنجش کارایی رم نیست و تأخیر CAS (CL) نیز تأثیر زیادی میگذارد. بهطور مثال، کیت DDR5 با فرکانس ۶۰۰۰ مگاهرتز و CL30، عملکرد بهتری از ماژولهای CL36 یا CL40 با فرکانس بالاتر دارد.
درواقع، کیتهای CL30 میتوانند در برخی بازیهای وابسته به پردازنده یا پردازشهای سنگین رم سریعتر از کیتهایی با فرکانس بیشتر، اما تأخیر بیشتر باشند.
بازده نزولی؛ همهجا سریعتر خوب نیست
اگر بیشتر بازیها را با وضوح 4K اجرا میکنید، ارتقا به رم سریعتر، تفاوت زیادی ایجاد نمیکند؛ زیرا در این حالت، بیشتر فشار بر دوش گرافیک است. برای مثال، مهاجرت از DDR5-6000 به DDR5-8000، فقط ۳ تا ۵ فریمبرثانیه افزایش میدهد، آنهم اگر بازی از قبل بیش از ۶۰ فریم اجرا شود.
بههرحال رم سریعتر برای بازیهای رقابتی مانند Valorant یا Counter-Strike 2، آن هم روی مانیتورهای ۲۴۰ یا ۳۶۰ هرتزی میتواند تا ۱۰ درصد نرخ فریم بیشتری ارائه دهد. این موضوع برای گیمرهای حرفهای امتیاز بزرگی محسوب میشود.
رم سریعتر همیشه بهتر نیست. اگر به فکر ارتقای سیستمتان برای بازی هستید، ابتدا روی ارتقای پردازنده و کارت گرافیک تمرکز کنید. بعداز آن، افزایش ظرفیت رم به ۳۲ گیگابایت اهمیت بیشتری دارد تا صرفاً انتخاب رم با فرکانس بیشتر. اگر هم به رم DDR5 مهاجرت میکنید، فراموش نکنید که تأخیر CAS نیز بهاندازهی فرکانس اهمیت دارد.
منبع : زومیت