zoomit

در محیط‌های شلوغ صدای افراد را نمی‌شنوید؟ این ترفند ساده علمی را امتحان کنید

در محیط‌های شلوغ صدای افراد را نمی‌شنوید؟ این ترفند ساده علمی را امتحان کنید

مطالعه‌ی جدیدی در زمینه‌ی پردازش گفتار، ترفندی کاربردی برای افرادی که در محیط‌های پرسر‌و‌صدا برای شنیدن حرف‌های طرف مقابلشان مشکل دارند، یافته است. تیمی از محققان به رهبری نوئمی ریتمولن از دانشگاه آکس-مارسی در فرانسه، راهی پیدا کرده‌اند که به افراد کمک کرد صحبت‌ها و مکالمات دیگران را از میان تمام صداهای اضافی و مزاحم محیط تشخیص دهند و بفهمند.

محققان برای تحقیق جدید از مطالعات قبلی که نشان داده بود حرکت و حفظ یک ضرب‌آهنگ می‌تواند به پردازش شنوایی کمک کند، استفاده کردند. نویسندگان مطالعه توضیح می‌دهند که گوش‌دادن به گفتار، نواحی قشری سیستم حسی-حرکتی را فعال می‌کند. نقش این نواحی در پردازش زبانی به‌طور گسترده‌ای بررسی شده، اما تاثیر احتمالی آن‌ها در تحلیل تغییرات زمانی سیگنال گفتار کمتر مورد توجه قرار گرفته است.

بااین‌حال، مطالعات در شرایط شنیداری نامساعد مانند محیط‌های پرسروصدا یا محیط‌هایی با چندین گوینده نشان می‌دهند که توجه به تغییرات زمان‌بندی صدا در گفتار یک گوینده‌ی خاص، به درک بهتر گفتار کمک می‌کند.

گوش‌دادن به گفتار، نواحی قشری سیستم حسی-حرکتی را فعال می‌کند

محققان آزمایش‌هایی طراحی کردند تا نقش حرکت در درک گفتار را بررسی کنند. آن‌ها می‌نویسند: «این آزمایش‌ها براساس نظریه‌ای است که سیستم حرکتی تنها مجری حرکات نیست، بلکه به‌طور فعال در ادغام و استفاده‌ی مجدد از اطلاعات زمانی مشارکت دارد.»

شرکت‌کنندگان مطالعه که همگی فرانسوی‌زبان بومی بودند، به صداهای ضبط‌شده‌ای گوش دادند که در آن یک نفر ۴۰ جمله از فهرستی مشخص را می‌خواند. درک این جملات به دلیل نویز پس‌زمینه، دشوارتر شده بود.

هر بار که شرکت‌کننده‌‌ای وارد بخش جدیدی از آزمایش می‌شد، باید قبل از گوش‌دادن به صدای ضبط‌شده، خود را آماده می‌کرد. برای آماده‌شدن، از آن‌ها خواسته می‌شد که یکی از این چهار کار را انجام دهند: با ریتم دلخواه خود با انگشت ضربه بزند، با ضرب‌آهنگی که در اختیارش گذاشته شده هماهنگ ضربه بزند، فقط به ضرب‌آهنگ گوش دهد بدون آنکه ضربه بزند یا فقط در سکوت در انتظار شروع صحبت‌ها بماند. هدف این بود که بررسی شود کدام روش به شرکت‌کنندگان کمک می‌کند تا بهتر صدای ضبط‌شده را درک کنند.

بیشتر بخوانید

سپس محققان بررسی کردند که شرکت‌کنندگان تا چه حد اطلاعات را از نظر دقت و سرعت از فایل‌های صوتی دریافت کرده‌اند. آن‌هایی که پیش از گوش‌دادن به جملات با ضرب‌آهنگ فیزیکی آماده شده بودند، چه با ضربه‌زدن با ریتم دلخواه خودشان و چه هماهنگ با ضرب‌آهنگ صوتی، به‌طرز چشمگیر عملکرد بهتری در تشخیص کلمات شنیده‌شده در جمله داشتند.

محققان نتیجه می‌گیرند که یافته‌ها نشان می‌دهند سیستم حرکتی، نقش مهمی در پردازش پویایی‌های زمانی گفتار طبیعی دارد. بااین‌حال، برای تایید این اثر، به مطالعات بیشتری نیاز است و همچنین مشخص نیست که آیا این روش برای زبان‌های دیگر هم قابل استفاده باشد یا خیر.

علاوه بر این، هنوز نمی‌دانیم آیا روش محققان برای افرادی که مشکلات شنوایی یا پردازش دارند مفید خواهد بود یا نه. اما اگر هنگام شلوغی برای شنیدن صدای فردی که با شما حرف می‌زند مشکل دارید، شاید ضربه‌زدن با انگشت با سرعت ۱٫۵ تا ۲ بار در ثانیه، ارزش امتحان کردن را داشته باشد.

مطالعه در نشریه Proceedings of the Royal Society B منتشر شده است.

منبع : زومیت

مشاهده بیشتر
دانلود نرم افزار

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا