zoomit

یافته عجیب محققان: آلودگی هوا ممکن است خطر ابتلا به سرطان پوست را کاهش دهد

یافته عجیب محققان: آلودگی هوا ممکن است خطر ابتلا به سرطان پوست را کاهش دهد

مطالعه‌ای جدید نشان می‌دهد که آلودگی هوا ممکن است در برابر ملانوم، خطرناک‌ترین نوع سرطان پوست، از ما محافظت کند. با‌این‌حال، بسیار مهم است که با احتیاط به این یافته نزدیک شویم و زمینه‌ی گسترده‌تر اثرات آلودگی هوا بر سلامت انسان را درنظر بگیریم.

در نگاه اول نتیجه‌گیری مطالعه عجیب به نظر می‌رسد. این مطالعه نشان داده که سطوح بالاتر ذرات معلق به اصطلاح PM10 و PM2.5 یا به عبارت دیگر، ذرات معلق با اندازه‌‌ی زیر ۲٫۵ میکرون و ۱۰ میکرون، ممکن است اثر محافظتی در برابر ملانوم داشته باشند. پژوهشگران دریافتند که قرار‌گیری در معرض مقادیر بالاتر این ذرات با کاهش خطر ابتلا به ملانوم مرتبط است؛ اما این بدان معنا نیست که آلودگی هوا را به‌عنوان سپری در برابر سرطان پوست بپذیریم.

ارتباطی بین سطوح بالاتر ذرات معلق و کاهش خطر ملانوم وجود دارد

یکی از مشکلات اصلی مطالعه، طراحی مشاهده‌ای آن است که فقط می‌تواند ارتباط را نشان دهد و اثبات‌کننده‌ی رابطه‌ی علی نیست؛ بدین معنی که اگرچه ممکن است ارتباطی بین سطوح بالاتر ذرات معلق و کاهش خطر ملانوم وجود داشته باشد، نمی‌توان با اطمینان گفت که آلودگی هوا به‌طور مستقیم موجب این اثر شده است. مشکل دیگر مطالعه این است که تنها در یک منطقه از ایتالیا انجام شده و تعداد شرکت‌کنندگان آن در مقایسه با پژوهش‌های مشابه کم بوده است.

اگرچه سطوح بالاتر آلودگی هوا ممکن است باعث کاهش مواجهه با اشعه‌ی فرابنفش (UV)، عامل اصلی خطر ملانوم شود، این ارتباط به معنای مفید‌بودن آلودگی هوا برای سلامت ما نیست. آلودگی هوا از بسیاری جهات برای سلامت انسان بسیار مضر است. ذرات معلق، به‌ویژه PM2.5، می‌توانند به اعماق ریه‌ها نفوذ کنند و حتی وارد جریان خون شوند. این موضوع با طیف وسیعی از مشکلات جدی سلامتی مرتبط است.

آلودگی هوا ممکن است باعث ایجاد بیماری‌های تنفسی، مثلا ایجاد یا تشدید شرایطی مانند آسم، بیماری مزمن انسدادی ریه (COPD) و سرطان ریه شود. قرار‌گرفتن در معرض ذرات معلق، خطر حملات قلبی، سکته‌ی مغزی و سایر مشکلات قلبی‌عروقی را افزایش می‌دهد. علاوه‌بر‌این، بسیاری از تحقیقات جدید ارتباط بین آلودگی هوا و کاهش عملکرد شناختی و افزایش خطر زوال عقل و سایر اختلالات عصبی را نشان داده‌اند.

فهرست بیماری‌ها و مشکلات مرتبط با آلودگی هوا بسیار طولانی است و حتی با وزن کم هنگام تولد، زایمان زودرس و سایر پیامدهای نامطلوب بارداری ارتباط دارد. تخمین زده می‌شود که قرار‌گیری طولانی‌مدت در معرض آلودگی هوا حتی در مقادیر کم ذرات معلق، سالانه میلیون‌ها مرگ زودرس را در سرتاسر جهان در پی دارد.

بیشتر بخوانید

در‌حالی‌که مطالعه روی ملانوم متمرکز شده، آلودگی هوا با افزایش خطر ابتلا به انواع دیگر مشکلات پوستی، از جمله پیری زودرس، هایپرپیگمنتیشن (نوعی بیماری پوستی که باعث تیره‌شدن نواحی خاصی از پوست می‌شود) و تشدید بیماری‌های پوستی مانند اگزما و پسوریازیس مرتبط است.

شاید آلودگی هوا باعث کاهش اشعه‌ی فرابنفش و کاهش خطر ابتلا به ملانوم شود، هرگز جایگزین ایمن یا مطلوبی برای محافظت مناسب در برابر آفتاب نیست. راه‌های بسیار سالم‌تری برای محافظت در برابر اشعه‌های مضر فرابنفش وجود دارد؛ مانند استفاده از کرم‌های ضد آفتاب، پوشیدن لباس‌های محافظ و ماندن در سایه در ساعات اوج نور خورشید. همیشه پیشگیری بهتر از درمان است. محافظت از پوست در برابر اشعه‌ی فرابنفش همچنان یک ضرورت است و هیچ راه میانبری برای محافظت از خودمان در برابر آلودگی هوا و پرتوهای مضر خورشید وجود ندارد.

با اینکه مطالعه‌ی جدید دیدگاه جالبی در مورد رابطه‌ی پیچیده بین عوامل محیطی و خطر ملانوم ارائه می‌دهد، نباید به عنوان مدرکی مبنی بر مفیدبودن آلودگی هوا برای سلامتی ما تفسیر شود. مهم است که همه‌ی ما همچنان برای داشتن هوای پاک تلاش کنیم و از سیاست‌های کاهش آلودگی هوا حمایت کنیم. مزایای کلی هوای پاک برای سلامتی، محیط زیست و کیفیت زندگی ما، بارها و به خوبی ثابت شده است.

مطالعه در مجله آکادمی اروپایی پوست و طب مقاربتی (JEADV) منتشر شده است.

منبع : زومیت

مشاهده بیشتر
دانلود نرم افزار

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا