zoomit

ایرانسل و شرکت ملی نفت تفاهم‌نامه همکاری امضا کردند

ایرانسل و شرکت ملی نفت تفاهم‌نامه همکاری امضا کردند

علیرضا رفیعی، مدیرعامل ایرانسل در مراسم امضای تفاهم‌نامه مشترک طرح پایش لحظه‌ای و هوشمند زنجیره تامین فرآورده‌های نفتی کشور گفت: «همه شرکت‌های بزرگ دنیا به واسطه حجم انبوه اطلاعاتی که در مجموعه خود دارند، هوش مصنوعی را به عنوان محور اصلی ارزیابی و کنترل فرآیندهای خودشان مبنا قرار داده‌اند. لازمه رسیدن به این سطح از بلوغ در همه صنایع و سازمان‌ها، عبور از حوزه سخت‌افزار پایه به حوزه دیجیتال و بعد از آن پیاده کردن الزامات هوش مصنوعی است.»

به باور او برای عبور از وضعیت سنتی به وضعیتی بر مبنای هوش مصنوعی، گام میانه‌ای به نام دیجیتال پایه کردن فرآیندها وجود دارد که در آن داده‌ها و اطلاعات به صورت یکپارچه و آنلاین، رصد می‌شود.

رفیعی اضافه کرد: «شرکت پالایش و پخش فرآورده‌های نفتی کار خوبی را با هوشیاری و هوشمندی در کشور آغاز کرده و می‌خواهد این مرحله میانی را اجرایی کند. ما در این پروژه حضور داریم تا کمک کنیم تمامی فرآیندهایی که از قبل به صورت سنتی و سخت‌افزار پایه انجام می‌شده را دیجیتالی و داده‌محور کنیم، به نحوی که به صورت یکپارچه، برخط و امن، همه داده‌ها در یک مرکز مانیتورینگ به شکل متمرکز قابل رصد باشد. یعنی از زمان تحویل سوخت در پالایشگاه‌ها تا زمانی که به دست مصرف‌کننده‌ها می‌رسد، بتوان به صورت مجتمع آنها را دید و ارزیابی کرد.»

مدیرعامل ایرانسل افزود: «این کار بزرگ و جدیدی در صنعت ما و یک زیرساخت اساسی برای اجرای هوش مصنوعی است. یعنی گام بعد از این مرحله این است که ما دستیارهای هوش مصنوعی را عملیاتی کنیم و بتوانیم آنالیز داده‌ها را به صورت ویژه دنبال کنیم. همچنین بتوانیم نمودارهای حرارتی را در سطح کشور اجرا کنیم و ارزیابی‌هایمان را بر اساس داده‌هایی که دریافت می‌کنیم به سرعت انجام دهیم.»

به گفته او بخش اول این پروژه با همکاری شرکت پالایش و پخش فرآورده‌های نفتی در استان تهران اجرایی شده و بخش دوم آن برای استان‌هایی که حساسیت بیشتری دارند طراحی شده است. رفیعی باور دارد مهم‌ترین تاثیر این طرح شفاف‌سازی فضاهایی است که در حال حاضر خاکستری هستند و مسئولان می‌توانند با اتکا به این داده‌ها تصمیمات اجرایی بگیرند.

مدیرعامل ایرانسل اضافه کرد: «قرار است در این مسیر شرکت ایرانسل تعدادی سنسور نصب و شبکه‌های ارتباطی خاصی فراهم کند. امیدواریم بتوانیم نقش خوبی را در این پروژه ایفا کنیم و اثر آن در همه ابعاد از جمله قاچاق و هوشمندسازی دیده شود.»

محمدصادق عظیمی‌فر، مدیرعامل شرکت ملی پالایش و پخش فرآورده‌های نفتی در ادامه مراسم امضای تفاهم‌نامه این شرکت با ایرانسل گفت: «ارزش فرآورده‌های نفتی که به صورت سالانه در کشور توزیع می‌شود، ۵۵ میلیارد دلار است. پس از انقلاب اسلامی تولید بنزین ۷ و تولید نفت و گاز ۵ برابر افزایش یافته است. متاسفانه به دلیل رشد شتابان مصرف و قالب بودهن فرآورده‌های یارانه‌ای، با وجود افزایش تولید همچنان گرفتار ناترازی‌های انرژی هستیم که صنعت نفت را تحت فشار قرار داده است.»

به گفته او این شرکت از ابتدای دولت چهاردهم به دنبال تغییر پارادایم توزیع سوخت یارانه‌ای است و قصد دارد تمرکز خود را روی مدیریت مصرف قرار دهد. عظیمی‌فر اضافه کرد: «ما به صورت میانگین حدود ۱۰ میلیون لیتر به تولید بنزین باکیفیت کشور اضافه کرده‌ایم و در آذر تولید نفت و گاز را به عدد ۱۲۴ میلیون لیتر رسانده‌ایم که نسبت به سنوات قبل ۱۳ میلیون لیتر بیشتر است اما در هیچ جای دنیا تمرکز صرف به افزایش عرضه باعث نشده مشکل ناترازی انرژی برطرف شده و نیازهای سوختی کشور تامین شود.»

مدیرعامل شرکت ملی پالایش و پخش فرآورده‌های نفتی ادامه داد: «ما روی مقوله مصرف تمرکز کرده‌ایم و قصد داریم زنجیره ناکارآمد را بشکنیم. اولین گام مدیریت مصرف این است که بتوانیم به صورت دقیق و با تحلیل درست محل‌های اتلاف انرژی و مصرف غیربهینه را شناسایی کنیم. پس از آن باید روی نقاطی که می‌توانیم با کمترین هزینه، بیشترین صرفه‌جویی در مصرف را انجام دهیم تمرکز کنیم.»

حدود ۵۰ درصد ناوگان کشور فرسوده است و مصرف سوخت خودروهای کشور ۲ برابر میانگین جهانی است بنابراین ۶۰ درصد سوختی که به نیروگاه‌ها تحویل داده می‌شود، هدر می‌رود.

– محمدصادق عظیمی‌فر، مدیرعامل شرکت ملی پالایش و پخش فرآورده‌های

عظیمی‌فر باور دارد بخش زیادی اضافه مصرفی که در کشور وجود دارد به خاطر قاچاق است و این شرکت تلاش دارد اتلاف زنجیره تولید و انتقال را به حداقل برساند. او ادامه داد: «ما نمی‌توانیم قاچاق را به صفر برسانیم اما می‌توانیم آن را به حداقل برسانیم و محدود کنیم. نگاه ما به مقوله قاچاق حل مسئله و مواجهه ما مسئولانه است. ما در این طرح دنبال آن هستیم که هر قطره از فرآورده‌ای که در کشور تولید می‌شود تا لحظه‌ای که به مصرف‌کننده نهایی می‌رسد پایش شود.»

مدیرعامل شرکت ملی پالایش و پخش فرآورده‌های نفتی افزود: «ما با جمع‌آوری داده‌های تولید و انتقال و به حداقل رساندن مداخله انسانی، برای سازمانمان امکانی را فراهم می‌کنیم که بتواند بر مبنای داده‌های لحظه‌ای و شفاف از هر گونه اتلاف انرژی جلوگیری کند. ما با طرحی که تعریف کرده‌ایم قصد داریم مدیریت زنجیره پالایش و پخش فرآورده‌های نفتی را از یک مدیریت شهودی به یک مدیریت داده محور تفییر دهیم که مبنای آن داده و تحلیل‌های داده‌ای دقیق است.»

به گفته او در حال حاضر سیستم‌های اندازه‌گیری در پالایشگاه‌ها، خطوط لوله و… وجود دارد اما در این طرح از پیشرفته‌ترین سیستم‌های اندازه‌گیری استفاده می‌شود. عظیمی‌فر اضافه کرد: «قرار است در این طرح از سامانه‌های نشت‌یاب خطوط لوله، اینترنت اشیا و ابزارهای پیشرفته دیگر برای رصد و مدیریت زنجیره تامین استفاده شود. بعد از جمع‌اوری داده‌ها ما از ابزارهای هوش مصنوعی برای تحلیل آنها استفاده می‌کنیم.»

سردار رحیمی، رئیس پلیس امنیت اقتصادی فراجا، در ادامه مراسم امضای این تفاهم‌نامه گفت: «روزانه بخش زیادی از منابع ملی کشور ما توسط قاچاقچی‌ها به یغما می‌رود و باید در مورد آن فکر اساسی کنیم. پلیس به عنوان مسئولی که یکی از اصلی‌ترین وظایفش مبارزه با قاچاق انواع کالا است، به فرآورده‌های نفتی توجه ویژه‌ای دارد.»

به گفته او در ۱۰ ماه گذشته، ۲۳۴ میلیون لیتر سوخت به ارزش ۸ هزار میلیارد تومان از قاچاقچیان کشف و ضبط شده که این عدد در برابر میزانی که قاچاق می‌شود بسیار ناچیز است. رحیمی باور دارد امروز نمی‌توان با روش‌های قدیمی با قاچاق فرآورده‌های نفتی مبارزه کرد.

علیرضا رشیدیان، نماینده ویژه رئیس جمهوری در ستاد مرکزی مبارزه با قاچاق کالا و ارز، اضافه کرد: «بسیار مهم است که ما بتوانیم در شرایط جدید و با توجه به تحولاتی که در حوزه‌های مختلف اتفاق می‌افتد خودمان را بازتعریف کنیم. هماهنگی بین مسئولان حاکمیتی و بخش خصوصی با مردم مهم است و هر چقدر این هماهنگی بیشتر شود، برای مردم و کشور بهتر است. قاچاق سوخت پدیده‌ای است که سال‌هاست به صورت‌های مختلف در مرزهای ما درحال وقوع است و یکی از اصلی‌ترین دلایل‌ آن تفاوت قیمت بین محصولات داخل و خارج است.»

رشیدیان اضافه کرد: «بنای اصلی ما این است که با ساماندهی توزیع سوخت و کنترل در حین توزیع بتوانیم جلوی هدررفت انرژی را بگیریم اما احتمال نشست و سواستفاده همیشه وجود دارد. ممکن است برخی رقم‌های صرف شده در این حوزه در ظاهر بزرگ به نظر برسد اما در بلند مدت این موضوع باعث کاهش هزینه‌ها و افزایش بهره‌وری کشور خواهد شد.»

محمد مشکین‌فام، سرپرست شرکت ملی مهندسی و ساحتمان نفت ایران، در مراسم امضای این تفاهم‌نامه گفت‌: «بر اساس تکلیف قانونی ما در برنامه هفتم پیشرفت، نزدیک به ۳ ماه است که روی این پروژه به صورت شبانه‌روزی کار کرده‌ایم و کلیه سیستم‌های موجود شناسایی شده است. در مواردی که نیاز به ارتقا بوده، ارتقا تعریف کرده‌ایم. قرار است کل زنجیره از تولید، توزیع، انبارش و مصرف، به سیستم آنلاین و پایش لحظه‌ای مجهز شود و هر قطره نفت خام، از محل استخراج تا توزیع، رصد شود.»

به گفته او ارزش این پروژه ۳۹۲ میلیون دلار و نوع قرارداد آن پیمانکار عمومی است. مشکین‌فام اعلام کرد قرار است ابتدا مطالعات مهندسی پایه انجام شود و بعد از خرید اقلام، اجرای پروژه تقسیم شود تا در سریع‌ترین زمان ممکن به پایان برسد. علاوه بر این قرار است «مپنا» پیگیر بخشی از این پروژه باشد که قرار است به صورت بومی‌سازی انجام شود.

منبع : زومیت

مشاهده بیشتر
دانلود نرم افزار

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا