zoomit

همه آنچه که باید درباره عوارض خودرو و نحوه پرداخت آن بدانید

همه آنچه که باید درباره عوارض خودرو و نحوه پرداخت آن بدانید

عوارض شهرداری سالیانه خودرو به‌عنوان نوعی از مالیات یکی از هزینه‌های اجباری است که باید هر ساله توسط مالک خودرو پرداخت شود. شهروندان هنگام تردد در شهر امکانات و خدمات شهرداری را دریافت می‌کنند و در ازای آن باید هرساله طبق نرخ‌های تعیین‌شده مبلغی را به‌عنوان عوارض به شهرداری پرداخت کنند. نیوزلن در این مطلب قصد دارد شما را با همه آنچه که باید درباره عوارض خودرو بدانید، آشنا کند.

عوارض خودرو چیست؟

عوارض خودرو مبلغی است که مالک خودرو باید به شهرداری بپردازد و به آن عوارض شهرداری خودرو هم گفته می‌شود. این مبلغ در ازای استفاده از خدمات عمرانی، رفاهی و شهری در ترددهای جاده‌ای پرداخت می‌شود تا هزینه آسفالت، نظافت، تسهیل تردد و… به‌صورت سالانه پرداخت می‌شود و هر سال نرخ مشخصی برای آن تعیین می‌شود که شهروندان ملزم به پرداخت آن هستند.

چنانچه اشخاص این عوارض را پرداخت نکنند، مشمول جریمه مالی می‌شوند و علاوه بر این، در مواردی مثل ترخیص خودرو از پارکینگ، تعویض پلاک یا … دچار مشکل خواهند شد و تا زمانی که این عوارض را پرداخت نکنند نمی‌توانند امور مذکور را انجام بدهند.

مسئولیت پرداخت عوارض شهرداری خودرو بر عهده مالک است و در صورت عدم پرداخت جریمه دیرکرد برای خودرو در نظر گرفته می‌شود.

عوارض خودرو چگونه محاسبه می‌شود؟

فرمول پیچیده‌ای برای تعیین عوارض خودرو به کار گرفته می‌شود و نکات و فاکتورهای مختلفی در ایجاد این فرمول دخیل هستند. این که محل سکونت مالک خودرو کجا است و به تبع آن، خودرو در کدام شهر تردد دارد، یکی از عوامل تعیین‌کننده است.

علاوه بر این، قیمت خودرو و سال ساخت خودرو نیز در فرمول تعیین نرخ عوارض خودرو تأثیرگذار است. سازمان امور مالیاتی کشور با در نظر گرفتن همه این جوانب هرساله نرخ عوارض خودرو را محاسبه کرده و آن را به وزارت کشور ابلاغ می‌کند.

نحوه محاسبه عوارض خودرو به این صورت است که ابتدا وزارت صنعت، معدن و تجارت ارزش ریالی خودرو را تعیین می‌کند. این وزارتخانه در محاسبه این ارزش واقعی قیمت فروش کارخانه‌ای، سال ساخت و آخرین مدل خودرو را به‌عنوان معیار در نظر می‌گیرد. در صورتی هم که خودرو خارجی و وارداتی باشد، در کنار قیمت اصلی خودرو، حقوق ورودی آن نیز در نظر گرفته شده و رقم نهایی تعیین می‌شود.

پس از تعیین ارزش خودرو، مبلغ به‌‌دست‌آمده در عدد ۱٫۵ ضرب شده و عدد به‌دست‌آمده در ۱۰۰۰ تقسیم می‌شود. عدد حاصل از این فرایند رقمی است که مالک خودرو به‌عنوان عوارض سالیانه خودرو باید پرداخت کند.

بنابراین چنانچه ارزش خودرو ۲۰۰ میلیون تومان باشد، ابتدا در ۱٫۵ ضرب می‌شود و عدد حاصل بر ۱۰۰۰ تقسیم می‌شود که در نهایت عدد ۳۰۰٬۰۰۰ به دست می‌آید که نشان می‌دهد مالک این خودرو باید ۳۰۰ هزار تومان به‌عنوان عوارض شهرداری خودرو پرداخت کند.

ضریب ۱٫۵ که در محاسبه در نظر گرفته شد، هر سال تغییر می‌کند و میزان آن توسط مراجع مربوطه اعلام می‌شود. بنابراین، مالک خودرو هر سال یک رقم ثابت را به‌عنوان عوارض خودرو پرداخت نمی‌کنند.

نحوه مشاهده و استعلام عوارض خودرو

برای اینکه بدانید چه مبلغی را باید به‌عنوان عوارض خودرو پرداخت کنید لازم است از مرجع و منبع مشخصی عوارض خودروی خود را استعلام بگیرید. سامانه الکترونیکی سمیع مرجع رسمی است که وزارت کشور برای محاسبه عوارض، مشاهده و استعلام، پرداخت و صدور مفاصا حساب راه‌اندازی کرده است.

البته در کنار این سامانه – که در بسیاری از مواقع هم در دسترس نیست! – روش‌های دیگری هم برای استعلام و مشاهده عوارض سالیانه خودرو وجود دارد. برای مثال:

سامانه تهران من: «تهران من»، سامانه راه‌اندازی‌‌شده توسط شهرداری تهران، خدمات مختلفی در حوزه شهری ارائه می‌کند و یکی از آن‌ها استعلام و مشاهده عوارض شهرداری خودرو است. در این سامانه، شما پس از ثبت نام و ورود علاوه بر مشاهده عوارض خودرو امکان پرداخت آن را نیز خواهید داشت.

سایت کارتکس من: در سایت «کارتکس من» این امکان وجود دارد که با وارد کردن پلاک خودروی مورد نظر عوارض شهرداری خودروی خود را استعلام بگیرید.

سایت مای پیشخوان: در سایت «مای پیشخوان» باید ابتدا ثبت نام کنید، سپس به بخش عوارض خودرو بروید و با تکمیل فرمی که به شما نمایش داده می‌شود درخواست خود برای استعلام عوارض خودرو را ثبت می‌کنید. پس از طی کردن این مراحل مبلغ عوارض سالانه خودرو در یک پیامک به شماره موبایل شما ارسال می‌شود.

استعلام عوارض خودرو از طریق کد دستوری

یک روش غیر حضوری اما بدون نیاز به اینترنت برای استعلام عوارض خودرو استفاده از کد دستوری (کد USSD) است. برای استفاده از این روش کافی است کد دستوری #3*1373* را در موبایل خود شماره‌گیری کنید و پس از طی کردن مراحلی که به شما نمایش داده می‌شود مبلغ عوارض خودرو برای شما پیامک می‌شود.

استعلام حضوری عوارض خودرو

در کنار همه روش‌های غیرحضوری، روش حضوری هم برای استعلام و مشاهده عوارض شهرداری خودرو وجود دارد که در صورت تمایل و داشتن وقت می‌توانید از آن استفاده کنید. برای این کار باید با در دست داشتن سند مالکیت یا برگ سبز خودرو، کارت ملی مالک خودرو و مدارک مربوط به پرداخت عوارض قبلی به یکی از شعب دفاتر خدمات الکترونیک یا دفاتر پیشخوان مراجعه کرده و استعلام خودروی خود را دریافت کنید. در این دفاتر، علاوه بر استعلام گرفتن عوارض خودرو، می‌توانید نسبت به پرداخت مبلغ تعیین‌شده نیز اقدام کنید.

اطلاعات مورد نیاز برای مشاهده عوارض خودرو

برای استعلام عوارض خودرو باید پلاک خودرو و کد VIN را وارد کنید. علاوه بر این، اطلاعات زیر را نیز باید وارد کنید تا بتوانید عوارض خودرو را مشاهده کنید:

  • نام و نام خانوادگی
  • تاریخ تولد
  • کد ملی
  • شماره تماس
  • کد پستی

نحوه پرداخت عوارض خودرو

از همه روش‌هایی که برای استعلام و مشاهده عوارض سالیانه خودرو نام بردیم، برای پرداخت این عوارض هم می‌توانید استفاده کنید. سایت‌ها، سامانه‌ها یا اپلیکیشن‌ها با دریافت شماره پلاک ماشین و کد ملی مالک خودرو امکان مشاهده میزان عوارض خودرو را فراهم می‌کنند و پس از مشاهده مبلغ می‌توانید با ورود به درگاه پرداخت الکترونیکی آن پلتفرم نسبت به پرداخت آنلاین و سریع عوارض خودرو اقدام کنید.

مهلت پرداخت عوارض خودرو

با در نظر داشتن این نکته که عوارض خودرو یک نوع عوارض و مالیات سالانه است، مالک خودرو هر سال باید آن را بپردازد. مهلت پرداختی که برای عوارض شهرداری خودرو در نظر گرفته شده تا پایان یک سال تقویم شمسی است. یعنی از ابتدای فروردین هر سال تا پایان اسفند ماه همان سال مهلت دارید عوارض خودرو را پرداخت کنید، در غیر این صورت مشمول جریمه مالی عدم پرداخت خواهید شد.

جریمه دیرکرد عوارض خودرو

با توجه به این که عوارض خودرو یک هزینه ضروری و پرداخت آن اجباری است، عدم اقدام نسبت به پرداخت عوارض سالیانه مشمول جریمه خواهد شد. به ازای هر یک ماهی که در پرداخت عوارض خودرو تأخیر داشته باشید ۲ درصد از مبلغ عوارض به‌عنوان جریمه به مبلغ کل عوارضی که باید بپردازید، اضافه می‌شود.

در صورتی که به مدت یک سال، عوارض سالیانه خودرو پرداخت نشود، ۲۴ درصد از کل مبلغ عوارض به‌عنوان جریمه دیرکرد در نظر گرفته شده و به مبلغ اصلی عوارض اضافه می‌شود. این نکته را هم به خاطر داشته باشید که جریمه عوارض خودرو بخشیده نمی‌شود و راهی جز پرداخت آن ندارید. پس بهتر است قبل از اینکه جریمه دیرکرد به مبلغ اصلی اضافه شود، آن را پرداخت کنید.

اعتراض به مبلغ و میزان عوارض خودرو

در صورتی که به میزان و مبلغی که به‌عنوان عوارض سالیانه خودرو برای شما در نظر گرفته شده اعتراض دارید می‌توانید به شهرداری محل سکونت خود مراجعه کنید. هنگام مراجعه کارت ملی مالک خودرو، اسناد مربوط به عوارض پرداخت‌شده قبلی و سند مالکیت یا برگ سبز خودرو را همراه خود داشته باشید.

سوالات متداول

  • عوارض خودرو چطور محاسبه می‌شود؟

    با ضرب قیمت خودرو در عدد ۱٫۵، تقسیم بر ۱۰۰۰، مبلغ عوارض به دست می‌آید. اگر خودرو ایرانی باشد قیمت فروش کارخانه‌ای، سال ساخت و آخرین مدل خودرو به‌عنوان معیار در نظر گرفته می‌شود. اگر خودرو خارجی و وارداتی باشد، قیمت اصلی خودرو به علاوه حقوق ورودی، قیمت نهایی خودرو را تعیین می‌کند.

  • مهلت پرداخت عوارض سالیانه خودرو چقدر است؟

    برای پرداخت عوارض سالانه خودرو تا پایان هر سال فرصت پرداخت دارید؛ در صورت عدم پرداخت مشمول جریمه دیرکرد خواهید شد و مبلغی به مبلغ اصلی عوارض اضافه می‌شود.

منبع : زومیت

مشاهده بیشتر
دانلود نرم افزار

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا