سازمان بهداشت جهانی: خطر انتقال آنفلوانزای پرندگان به انسان بسیار نگرانکننده است
سازمان بهداشت جهانی: خطر انتقال آنفلوانزای پرندگان به انسان بسیار نگرانکننده است
سازمان جهانی بهداشت (WHO) نسبت به شیوع آنفلوانزای پرندگان H5N1 ابراز نگرانی کرد. H5N1 بهطور فزایندهای درحال آلودهکردن گونههایی غیر از پرندگان است و در نتیجه خطر انتقال به انسان را افزایش میدهد. نرخ مرگومیر این بیماری در انسانها فوقالعاده بالا گزارش میشود.
بهگزارش گاردین، جرمی فارار، دانشمند ارشد WHO شیوع بالای آنفلوانزای پرندگان را نگرانی بزرگی میداند. این ویروس معمولاً در پرندگان گسترش مییابد؛ اما میتواند به حیوانات دیگر و همچنین انسان منتقل شود. در ماههای اخیر گزارشهایی از شیوع عفونت در گاوها، بزها و حتی خرسهای قطبی ارائه شده است.
بهگفتهی فارار، H5N1 به نوعی بیماری همهگیر جهانی مشترک بین انسان و حیوان تبدیل شده است. او خاطرنشان میکند که اکنون نگرانی بزرگ این است که با انتقال H5N1 به اردکها، جوجهها و حتی انسان، ویروس تکامل یابد، توانایی آلودهکردن انسانها را بهدست آورد و درنهایت بهطرز بحرانی قادر به انتقال از انسان به انسان شود.
شیوع فعلی آنفلانزای پرندگان از سال ۲۰۲۰ آغاز شد
شیوع فعلی ویروس H5N1 از سال ۲۰۲۰ آغاز شد و مرگ دهها میلیون طیور و پرندگان وحشی (از عقابهای سرسفید در شمال آمریکا گرفته تا پنگوئنها در قطب جنوب) را در سراسر جهان بهدنبال داشت.
ویروس H5N1 بهتازگی در گاوهای اهلی ایالات متحده هم شناسایی شده است. اوایل ماه جاری آزمایش H5N1 فردی در تگزاس پس از تماس با گاوهای شیری که گمان میرود به این ویروس آلوده هستند، مثبت شد. این شخص، دومین مورد ابتلای انسانی به ویروس H5N1 در ایالات متحده بهشمار میرود. مورد قبلی ابتلای انسان به این ویروس در سال ۲۰۲۲ گزارش شد. آخرین مورد انسانی پیش از پروندهی تگزاس در ماه مارس جاری و در کشور ویتنام بود.
براساس گزارش سازمان جهانی بهداشت، بین سالهای ۲۰۲۳ تا اول آوریل ۲۰۲۴، درمجموع ۸۸۹ مورد ابتلا و ۴۶۳ مورد مرگ در سراسر جهان گزارش شده است. این آمار، میزان مرگومیر ناشی از ابتلا به این ویروس را به ۵۲ درصد میرساند.
فارار هشدار میدهد که گسترش ویروس H5N1 بهویژه در پستانداران بسیار نگرانکننده است. بهگفتهی او، با واردشدن ویروس به جمعیت پستانداران، به انسانها نزدیکتر و نزدیکتر میشویم و از طرفی این ویروس بهدنبال میزبانهای جدید میگردد.
خوشبختانه هنوز هیچ مدرکی مبنیبر شیوع ویروس H5N1 در بین انسانها وجود ندارد و تلاشها برای ابداع واکسنها و درمان در جریان است. فارار میافزاید: «باید مطمئن شویم که اگر H5N1 از راه انتقال انسانبهانسان، به جامعهی انسانی راه پیدا کرد، در موقعیتی هستیم که میتوانیم بهطور فوری با دسترسی عادلانه به واکسنها و روشهای درمانی و تشخیصی به آن پاسخ دهیم.»
منبع : زومیت