معاون توسعه شبکه ملی اطلاعات: نفوذ سایبری پایانناپذیر است و فقط با فیلترینگ حل نمیشود

معاون توسعه شبکه ملی اطلاعات: نفوذ سایبری پایانناپذیر است و فقط با فیلترینگ حل نمیشود
رسول لطفی، معاون توسعه شبکه ملی اطلاعات وزارت ارتباطات، که بهتازگی به این سمت منصوب شده است در پستی که امروز (۱۸ تیر ماه) در صفحه لینکدین خود منتشر کرده به توضیح ماهیت و ذکر اهمیت شبکه ملی اطلاعات پرداخته است.
با توجه به این که شبکه ملی اطلاعات در سالهای اخیر بهعنوان طرح جایگزین اینترنت بینالملل مطرح شده و تجربه قطعی اینترنت در ۲، ۳ سال اخیر و محدود شدن دسترسیها به شبکه ملی اطلاعات باعث شده این شبکه تبدیل به یک ترس دستهجمعی شود.
معاون توسعه شبکه ملی اطلاعات وزارت ارتباطات با اشاره به همین مساله که علت وجود این شبکه به غلط در اذهان جا افتاده است توضیح داده که هدف و علت وجودی این شبکه فیلترینگ نیست و تعریف فعلی به غلط در ذهنها جانمایی شده و باید اصلاح شود.
لطفی در ادامه نوشته است: «شبکه ملی اطلاعات شبکه شبکهها و زیرساخت اصلی اقتصاد دیجیتال و حفاظت از داراییهای ملی فناوری پایه است.»
او در ادامه توضیح داده است که شبکه ملی اطلاعات برای حفظ امنیت دادهها و اطلاعات کشور ضروری است: «هیچ کشوری در جهان دادههای ملیاش را این چنین که در کشور ما رخ داده است، در دسترس دیگران قرار نمیدهد. هک و نفوذ پایانناپذیر است و فقط با فیلترینگ حل نمیشود.»
لطفی با اشاره به این که «فیلترینگ در همه کشورها تعریف شده است» درباره باورهایی که نسبت به فیلترینگ در ایران وجود دارد، نوشته است:
نوع فیلترینگ در کشور ما، اعتماد به زیرساخت ملی را فرسوده میکند، کاربران و کسبوکارها بهسمت ابزارها و پلتفرمهای دورزننده هدایت میشوند که اغلب ناایمن و در اختیار بازیگران خارجیاند. با چنین شرایطی، سرمایهگذاری فناورانه هم عقبنشینی میکند.
– رسول لطفی، معاون توسعه شبکه ملی اطلاعات وزارت ارتباطات
معاون توسعه شبکه ملی اطلاعات وزارت ارتباطات با اشاره به همین موضوع سرمایهگذاری در عرصه فناوری اضافه کرده است:
«هیچ اکوسیستمی در سایهی محدودسازی رشد نکرده، مخصوصاً در اقتصاد دیجیتال که به جریان آزاد داده وابسته است. اگر بنا بود امنیت سایبری با این نوع محدودیت دیجیتال محقق شود باید تا حالا میشد اما نشده است.»
لطفی بر این باور است که امنیت سایبری با مشارکت فعال جامعه، افزایش سواد عمومی در این زمینه و در توسعه بومی، نظارت هوشمند و حکمرانی دادهمحور بهدست میآید.
او منطقیترین روش کنترل مخاطرات سایبری، تهدیدات و کاهش خسارتهای ناشی از افشای داده در ابعاد ملی را «پیادهسازی چارچوب کنترلی مسئولیت محدود» دانسته و نوشته است:
هرکس مسئولیتش حساستر است باید محدودتر شود؛ یعنی نگاه معکوس به ادبیات فعلی فیلترینگ. این که تمام افراد حقیقی و حقوقی و کسبوکارها را باهم در یک وزن موثر بر امنیت سایبری محاسبه کنیم، از هیچ منطقی پیروی نمیکند، فقط موجب اتمیزه شدن اجتماع و واپاشی امید در نخبگان، متخصصان و کسبوکارهای اقتصاد دیجیتال میشود.
– رسول لطفی، معاون توسعه شبکه ملی اطلاعات وزارت ارتباطات
با بیان همه این نکات، معاون توسعه شبکه ملی اطلاعات وزارت ارتباطات نتیجه میگیرد که «این روند باید به نفع مردم و حاکمیت اصلاح شود». به اعتقاد او، دستگاههای موثر بر این موضوع باید منطق این جریان را درک کنند تا به یک راهکار فنی-اجتماعی برای موضوع فیلترینگ با چارچوبهای متعارف بینالمللی دست پیدا کنیم.
منبع : زومیت