شکارچیان دریا ساکت نیستند؛ دانشمندان برای اولینبار صدای کوسهها را ضبط کردند

شکارچیان دریا ساکت نیستند؛ دانشمندان برای اولینبار صدای کوسهها را ضبط کردند
ساختار دندانی کوسهها نیز چنین احتمالی را تقویت میکند. دندانهای آنها پهن و تخت هستند و برای خردکردن سختپوستانی مانند خرچنگها طراحی شدهاند. پژوهشگران گمان میکنند که دندانها علاوه بر کمک به تغذیه، با بستهشدن فکها میتوانند صدا نیز ایجاد کنند. البته این فرضیه هنوز تأیید نشده است. وقتی که صداها ثبت شدند، فک کوسهها مستقیماً مشاهده نشد.
کلیکهای ثبتشده بسیار کوتاه بودند (حدود ۴۸ میلیثانیه)، اما شدت آنها در برخی موارد به ۱۵۵ دسیبل میرسید که تقریباً به بلندی صدای شلیک اسلحه است. بیشتر کلیکها بهصورت تکپالس شنیده شدند، اما برخی نیز به شکل دو کلیک پشت سر هم رخ دادند. حدود ۷۰ درصد از کلیکها با حرکات ملایم بدن کوسه همراه بودند، اما برخی نیز بدون هیچ حرکت آشکاری اتفاق افتادند.
بیشتر بخوانید
البته، هنوز مشخص نیست که این صداها نوعی واکنش دفاعی هستند یا فعالیت طبیعی سیستم عصبی، باعث بههمخوردن فکهای کوسهها میشود. نکتهی جالب این است که کوسهها، صداها را در فرکانسی تولید میکنند که خودشان قادر به شنیدن آن نیستند. در نتیجه، صداها احتمالاً برای برقراری ارتباط با یکدیگر استفاده نمیشوند.
در عوض، امکان دارد که کلیکها نوعی واکنش دفاعی باشند. برخی شکارچیان کوسه، مانند فکهای خزدار نیوزیلند، به فرکانسهای بالاتر حساس هستند. در چنین شرایطی، صدای کلیک ناگهانی میتواند برای لحظهای شکارچی را گیج کند و به کوسه فرصت فرار بدهد.
رفتاری مشابه، در برخی خویشاوندان نزدیک کوسهها، مانند سفرهماهیها و سپرماهیان نیز دیده شده است. این جانوران با احساس خطر، صداهایی تولید میکنند که به نظر میرسد بهعنوان سیگنال هشدار یا نشانه استرس عمل میکنند.
دانشمندان معتقدند که این کشف، سرآغاز تحقیقات گستردهتری در زمینهی رفتار صوتی کوسهها خواهد بود. کشف جدید نهتنها درک ما را از رفتار کوسهها تغییر میدهد، بلکه میتواند مسیر جدیدی برای پژوهشهای آینده در مورد ارتباطات صوتی در جانورانی که پیشتر تصور میشد بیصدا هستند، باز کند.
مطالعه در نشریه Royal Society Open Science منتشر شده است.
منبع : زومیت