سردرد؛ اختلالی که هر سال نیمی از جمعیت جهان را درگیر میکند
سردرد؛ اختلالی که هر سال نیمی از جمعیت جهان را درگیر میکند
برای برخی از افراد، سر درد به معنی این است که باید آسپرین مصرف کنند. بااینحال بسیاری از افراد سردردهای شدیدتر و مداومتری را تجربه میکنند. مطالعهی جدیدی بهتازگی میزان گستردگی این اختلال را تخمین زده و دادههای حاصل از آن تکاندهنده است.
آنطور که ScienceAlert گزارش میدهد، تیمی به هدایت همهگیرشناسان دانشگاه علم و فناوری نروژ، مطالعات همهگیرشناسانهی انجامشده دربارهی سردرد در بازهی زمانی بین سالهای ۱۹۶۱ تا اواخر ۲۰۲۰ را گردآوری کردهاند. دادهها شامل سردردهای عمومی، میگرن و سردردهای تنشی میشود. بررسیها نشان میدهد ۵۲ درصد از ما هر سال از نوعی اختلال سردرد رنج میبریم.
۳۵۷ مقالهی علمیِ بررسیشده اکثراً مربوط به کشورهای پردرآمد بودهاند. افراد بررسیشده در مطالعات صرفاً شرکتکنندگان کارآزماییهای بالینی نبودند، بلکه پژوهشها از طیف وسیعی از محیطها ازجمله کارمندان شرکتها، دانشجویان دانشگاه و کارکنان بیمارستان نمونهبرداری کردند.
محققان تخمین میزنند شیوع جهانی میگرن ۱۴ درصد و شیوع جهانی سردردهای تنشی ۲۶ درصد باشد. در بخشی از مقالهی منتشرشده توسط این محققان آمده است که در بازهی زمانی بین ۱۹۶۱ تا ۲۰۲۰، «هر روز، ۱۵٫۸ درصد از جمعیت جهان» با سردرد مواجه شدهاند.
محققان دانشگاه علم و فناوری نروژ میگویند براساس مطالعات انجامشده تمامی انواع سردرد در زنان شایعتر از مردان بوده است و بزرگترین تفاوت در میگرن دیده میشود (۱۷ درصد در زنان و ۸٫۶ درصد در مردان). همچنین احتمال اینکه زنان سردرد خود را بهعنوان مشکل مداوم سلامتی گزارش کنند بیشتر بوده است. ۶ درصد از زنان گفتهاند ۱۵ روز در ماه یا بیشتر سردرد داشتهاند؛ درحالیکه مردان ۲٫۶ درصد از هر ماه را با سردرد مواجه بودهاند.
اکثر مطالعاتِ بررسیشده به دست محققان برآوردهایی اختصاصی از میزان شیوع جهانی سردرد انجام دادند، اما نتایج آنها بسیار متفاوت بود. مدلسازی نشان میدهد بالغبر ۶ درصد از تفاوتهای تخمین شیوع میگرن را میتوان به متفاوت بودن سال انجام این مطالعات نسبت داد. بهطور کلی مقالههای جدیدتر تخمین بیشتری میزنند؛ البته هیچ ارتباطی بین تاریخ انتشار مطالعه و انواع دیگر سردرد دیده نشده است.
درحالیکه به وضوح دیده میشود میگرن در حال افزایش است، اعضای تیم تحقیقاتی میگویند احتمالاً این تنها توضیح احتمالی نیست: «افزایش واضح شیوع میگرن در طول زمان ممکن است واقعی و مربوط به تغییرات محیطی، فیزیکی، رفتاری یا روانی باشد؛ اما به احتمال بیشتر ارتباطاتی با تحولات روششناختی در گذر زمان دارد. این تحولات باعث شده است به تکنیکهای بهتری برای دسترسی و تعامل برسیم و ابزارهای تشخیصی بهبودیافتهای داشته باشیم.»
مقالههای مرتبط:
- میگرن: علائم، پیشگیری و درمان
- سردرد خوشهای؛ چیزی بیش از یک سردرد
- توصیههای یک متخصص مغز و اعصاب برای رهایی از سردرد
وقتی محققان عوامل روششناختی مثل سؤالات غربالگری، اندازهی نمونه، سال انتشار و نحوهی اعمال معیارهای تشخیصی را وارد معادله کردند توانستند ۲۹٫۹ درصد از تنوع موجود در تخمین شیوع میگرن (و مقدار کمتری برای سایر سردردها) را توضیح دهند.
از آنجاکه اکثر مطالعهها مربوط به کشورهای پردرآمد با سیستمهای مراقبت بهداشتی مناسب بوده، محققان میگویند نباید نتایج این بررسی جدید به تمام کشورها تعمیم داده شود. اگر میشد به دادههای بیشتری از کشورهای با درآمد متوسط و کم دسترسی پیدا کرد، محققان میتوانستند تخمین جهانی دقیقتری ارائه دهند.
همچنان ابهاماتی دربارهی آمار دقیق شیوع سردرد در سراسر دنیا وجود دارد، بااینحال بررسیهای محققان دانشگاه علم و فناوری نروژ و مطالعات مشابه بهطور مداوم نشان میدهند ابتلا به سردرد معضل بزرگی در سراسر دنیا است. مطالعهای در سال ۲۰۱۹ نشان داد میگرن بهتنهایی دومین علت اصلی ناتوانی افراد (و اولین علت در بین زنان کمتر از ۵۰ سال) است. آن مطالعه نشان داد اختلال سردرد نگرانی بزرگی در سطح جهان با محوریت سلامتی انسان محسوب میشود.
یافتههای مطالعه در مجلهی The Journal of Headache and Pain منتشر شده است.