تلسکوپ اسفرکس ناسا اولین تصاویر خیرهکننده از جهان را ثبت کرد

تلسکوپ اسفرکس ناسا اولین تصاویر خیرهکننده از جهان را ثبت کرد
تلسکوپ اسفرکس که ساخت و پرتاب آن در مجموع ۴۸۸ میلیون دلار هزینه داشته، حدود یک دهه در حال توسعه بوده و قرار است جهان را از طریق مشاهده نور مرئی و فروسرخ نقشهبرداری کند. این تلسکوپ روزانه ۱۴٫۵ بار به دور زمین میچرخد و در طول عمر مأموریت خود، ۱۱ هزار بار مدار زمین را طی خواهد کرد تا با استفاده از تکنیکی به نام طیفسنجی، نور فروسرخ ساطعشده از ابرهای گاز و غبار دوردست را فیلتر و تحلیل کند.
زمانی که اسفرکس بهطور کامل در ماه آوریل عملیاتی شود، در طول دو سال مأموریت برنامهریزیشده خود، چهار بار کل آسمان شب را با استفاده از ۱۰۲ حسگر فروسرخ در رنگهای مختلف اسکن خواهد کرد. این تلسکوپ دادههایی از بیش از ۴۵۰ میلیون کهکشان جمعآوری خواهد کرد. به گفته ناسا، این معادل حدود ۶۰۰ نورگیری در روز است.
بیشتر بخوانید:
مجموعه دادههای اسفرکس دیدگاههایی کلیدی را درباره برخی از بزرگترین پرسشهای کیهانشناسی در اختیار دانشمندان قرار میدهد که ازجملهی آنها میتوان به این موارد اشاره کرد:
- امکان مطالعه کهکشانها در مراحل مختلف تکامل.
- ردیابی یخهای شناور در فضای خالی برای بررسی چگونگی آغاز حیات.
- و حتی درک دوره تورم سریع کیهان بلافاصله پس از بیگبنگ.
نمای پانورامای گسترده اسفرکس آن را به مکملی عالی برای تلسکوپ فضایی جیمز وب تبدیل میکند؛ بهطوری که میتواند مناطق دلخواه را مشخص کند و به این تلسکوپ امکان دهد آنها را با عمق و وضوح بیشتر بررسی کند.
پس از پرتاب به فضا، دانشمندان و مهندسان ناسا مجموعهای از آزمایشهای دقیق را برای بررسی اسفرکس انجام دادند. این آزمایشها شامل اطمینان از خنکشدن تجهیزات حساس فروسرخ تا دمای نهایی حدود منفی ۲۱۰ درجهی سانتیگراد و تنظیم فوکوس دقیق تلسکوپ است؛ موردی که در فضا دیگر قابل اصلاح نیست. براساس این تصاویر اولیه چشمگیر، به نظر میرسد که همهچیز به خوبی پیش رفته است. بث فابینسکی، معاون مدیر پروژه اسفرکس در JPL، در بیانیه گفت:
این اوج بررسیهای فضاپیماست؛ همان لحظهای که برایش لحظهشماری میکنیم. هنوز کارهایی باقی مانده، اما این همان پاداش بزرگ است.
منبع : زومیت