zoomit

تعریق شبانه؛ چرا شب‌ها هنگام خواب عرق می‌کنیم؟

تعریق شبانه؛ چرا شب‌ها هنگام خواب عرق می‌کنیم؟

تعریق بخشی طبیعی از سیستم خنک‌کننده‌ی بدن است که به آزادشدن گرما و حفظ دمای مطلوب بدن کمک می‌کند؛ اما بیدارشدن مکرر درطول شب و خیس‌شدن از عرق این‌طور نیست. تعریق شبانه دوره‌های مکرر تعریق در شب است و بخش ناخوشایندی از زندگی برخی از افراد را تشکیل می‌دهد.

عوامل و شرایط متعددی ممکن است باعث برهم‌خوردن تنظیم دمای بدن شوند که در این شرایط همراه با تحریک تعریق شبانه، بدن تلاش خواهد کرد تا دمای مرکزی خود را حفظ کند. برخی از محرک‌ها بی‌ضرر هستند و به عواملی مانند گرمای اتاق خواب یا تغییرات مثبت در شیوه‌ی زندگی از جمله ورزش‌کردن یا علل زمینه‌ای دیگر مانند عفونت‌ها، یائسگی و بیماری‌ها یا داروهای مختلف مربوط می‌شوند.

کنترل دما و تعریق

هیپوتالاموس (واقع در مغز) بخشی از سیستم غدد درون‌ریز و مرکز کنترل دمای بدن است. این مرکز شامل حسگرهای دما است که اطلاعات را از سلول‌های عصبی (گیرنده‌های حرارتی) واقع در مرکز اندام‌ها و محیطی در پوست دریافت می‌کند. گیرنده‌های حرارتی تغییر دمای بدن را تشخیص می‌دهند و سیگنال‌هایی را به هیپوتالاموس ارسال می‌کنند. این سیگنال‌ها یا گزینه‌ی تعریق را برای خنک کردن بدن و یا لرزیدن را برای گرم‌کردن بدن فعال می‌کنند.

هورمون‌ها و تعریق شبانه

هرکسی صرف‌نظر از سن یا جنسیت می‌تواند تعریق شبانه را تجربه کند؛ اما معمولاً زنان بیشتر از مردان با این مسئله روبه‌رو هستند؛ زیرا یائسگی و تغییرات مرتبط با هورمون‌ها یکی از دلایل اصلی تعریق شبانه به‌شمار می‌روند. تقریباً ۸۰ درصد از زنان درطول دوران یائسگی و در حین آن گرگرفتگی یا تعریق شبانه را تجربه می‌کنند.

درحالی‌که هم گرگرفتگی و هم تعریق شبانه، احساس گرمازدگی ایجاد می‌کنند، تجربه‌های متفاوت مرتبط با یائسگی هستند. گرگرفتگی معمولاً درطول روز رخ می‌دهد و دوره‌های گذرای آن ممکن است با تعریق هم همراه باشند؛ اما تعریق شبانه فقط در طول شب رخ می‌دهد و شامل یک دوره تعریق شدید است. تصور می‌شود که در این حالت تغییر سطح استروژن روی سطح نوراپی‌نفرین و سروتونین که دو انتقال‌دهنده‌ی عصبی تأثیرگذار بر تنظیم دما در هیپوتالاموس هستند تأثیر می‌گذارد.

هورمون‌ها روی تعریق شبانه‌ی مردان نیز تأثیر می‌گذارند؛ به‌ویژه آن دسته از افرادی که سطح تستوسترون پایینی دارند و دچار وضعیتی به نام هیپوگنادیسم هستند. حدود ۳۸ درصد از مردان بالای ۴۵ سال سطح تستوسترون پایینی دارند؛ البته این موضوع ممکن است مردان را در هر سنی تحت‌تأثیر قرار دهد.

منبع : زومیت

مشاهده بیشتر
دانلود نرم افزار

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا