بهترین دیتاسنترهای جهان و ایران در سال ۱۴۰۴: معرفی، ویژگیها و مقایسه

بهترین دیتاسنترهای جهان و ایران در سال ۱۴۰۴: معرفی، ویژگیها و مقایسه
اینترنت اجزای مختلفی دارد که با کمک این اجزا، ارتباط بین کاربران با یکدیگر یا وبسایتها فراهم میشود. همهی ما بهلطف وضعیت اینترنت حداقل روزی یکبار کلمهی زیرساخت را دربارهی اینترنت میشنویم و دیتاسنتر نیز بهعنوان بخشی از لایهی فیزیکی اینترنت، در زیرمجموعهی زیرساخت قرار میگیرد. کاربرد دیتاسنتر از ذخیرهسازی اطلاعات تا پشتیبانی از سرویس ابری را دربر میگیرد که کاربر بهصورت مستقیم یا غیرمستقیم با آن سروکار دارد. قبلاً بهترین هاست ایران را معرفی کردهایم و حالا قصد داریم سراغ معرفی بهترین دیتاسنترهای جهان و ایران برویم.
مراکز داده یا همان دیتاسنترها در ایران از همان سالهای آغاز فعالیت اینترنت در ایران راهاندازی شدند و حالا سرویسهای آنها با بهترین دیتاسنترهای جهان مقایسه میشوند.
ویژگیهای بهترین دیتاسنتر
فرق نمیکند که موضوع بهترین دیتاسنترهای جهان باشد یا بهترین دیتاسنترهای ایران، برای انتخاب بهترین دیتاسنتر باید به ویژگیهای مهمی توجه کرد که ازجمله میتوان به ساختار اصولی و قدرتمند، ارتباط، امنیت، مقیاسپذیری، استمرار در فعالیت و استفاده از فناوریهای نوین اشاره کرد.
- زیرساخت دیتاسنتر: منابع پشتیبانی برق (منبع تغذیهی UPS)، سیستم خنککنندهی پیشرفته (سیستم سرمایشی دقیق CRAC، خنککنندهی مایع)، ایمنی سازهای برای مقاومت دربرابر زلزله و حوادث غیرمترقبه
- ارتباط شبکهای: امکان اتصال به چند ارائهدهندهی اینترنت، ظرفیت بالای پهنای باند (بیش از ۱۰ گیگابیتبرثانیه)، تأخیر پایین
- امنیت: امنیت فیزیکی، (دوربین مداربسته، احراز هویت با اثر انگشت یا اسکن بیومتریک) امنیت سایبری (فایروال، محافظت دربرابر حملات DDoS، تشخیص نفوذ)، استاندارد و گواهینامهها (گواهی ISO 27001، گواهی SOC 2 و PCI-DSS برای امنیت دادهها)
هوش مصنوعی برای اجرا به توان محاسباتی بالا، فضای ذخیرهسازی و شبکهای با تأخیر کم نیاز دارد که در دیتاسنترها پیدا میشوند
- مقیاسپذیری: ساختار ماژولار، یکپارچگی با کلاود و رایانش مرزی (Edge Computing)، پشتیبانی از مجازیسازی (ماشینهای مجازی و فضای ابری هیبرید)
- فعالیت مستمر: نظارت و پشتیبانی شبانهروزی (مرکز عملیات شبکه NOC)، بازیابی و پشتیانگیری (پشتیبانگیری در نقاط مختلف جغرافیایی و همگامسازی لحظهای)، قرارداد سطح خدمات (SLA)
- فناوریهای نوین: هوش مصنوعی و اتوماسیون (بهینهسازی و پیشبینی خرابی احتمالی)، شبکهی نرمافزاری (SDN)، مدیریت پویا و قابل برنامهریزی شبکه، ادغام با اینترنت اشیا (IoT) برای پایش وضعیت سختافزار و محیط دیتاسنتر با حسگرها
بهترین دیتاسنترهای جهان
وقتی صحبت از دیتاسنتر میشود، بدون شک نام گوگل، آژور و AWS را خواهید شنید که در فهرست بزرگترین و بهترین دیتاسنترهای جهان قرار دارند؛ هرچند از نظر بزرگی ظرفیت، شرکت نروژی Kolos Data Center با حجم ۱۰۰۰ مگاوات توان محاسباتی، رتبهی اول بین بزرگترین دیتاسنترهای جهان را بهخود اختصاص میدهد.
۱- دیتاسنتر Amazon Web Services
دیتاسنتر Amazon Web Services بهعنوان اصلیترین پلتفرم رایانش ابری در دنیا، زیرساخت مقیاسپذیر، فضای ذخیرهسازی و ابزارهای مختلف مبتنیبر هوش مصنوعی برای کسبوکارها ارائه میکند.
- دسترسیپذیری جهانی با ۳۰ مرکز داده در سراسر دنیا (با محدودیت در برخی نقاط)
- امنیت با استاندارد ISO 27001
- مدل پرداخت بهازای مصرف (البته با هزینهی بالا در پشتیبانی)
- انواع سرویس از رایانش بدون سرور گرفته تا هوش مصنوعی
۲- دیتاسنتر Microsoft Azure
مایکروسافت آژور اساساً پلتفرم رایانش ابری محسوب میشود که خدمات متنوعی از پردازش و هوش مصنوعی گرفته تا ذخیرهسازی و شبکه را ارائه میدهد. این دیتاسنتر با ویندوز سرور و Active Directory یکپارچگی دارد و از ابزارهای توسعه و DevOps پشتیبانی میکند.
- ۲۰۰ مرکز داده در حدود ۶۰ منطقه برای کاهش تأخیر
- رمزنگاری داخلی، تشخیص تهدید و گواهی ISO 27001
- ابزار پیشرفته برای یادگیری ماشینی، کلانداده و اتوماسیون
۳- دیتاسنتر Equinix
شرکت Equinix یکی از بزرگترین و معتبرترین پیشروان جهانی در زمینهی زیرساخت دیجیتال بهحساب میآید که در بیش از ۳۰ کشور مختلف خدمات امن، عملکرد فوقالعادهای ارائه میکند. دیتاسنترهای این شرکت مانند ستون فقرات اکوسیستمهای شبکه و ابری، شرکتهای زیادی را سروپا نگه داشتهاند و بهعنوان بزرگترین ارائهدهندهی خدمات Colocation شناخته میشوند.
- بیش از ۲۸۰ مرکز داده در حدود ۷۰ کشور
- دسترسی Carrier-Neutral با امکان اتصال به بیش از ۱۸۰۰ شبکه و ۳۰۰۰ ارائهدهندهی سرویس ابری
- انواع خدمات میانهابند مخابراتی (Interconnection Services)
۴- دیتاسنتر Digital Realty
شرکت Digital Realty دیتاسنتر بینالمللی خدمات کولوکیشن و راهکارهای اتصال متقابل خود را به شرکتها در بیش از ۲۵ کشور ارائه میدهد. این شرکت روی خدمات ابری Hyperscale تمرکز دارد و با AWS و آژور همکاری میکند.
- بیش از ۳۰۰ مرکز داده در ۵۰ کشور دنیا
- اکوسیستم میانهابند (Interconnection) و دسترسی به پلتفرم PlatformDIGITAL برای انتقال داده
- متعهد به استفاده از انرژی تجدیدپذیر
- امنیت بالا با استانداردهای ISO و SOC و GDPR
جدول مقایسه بهترین دیتاسنترهای جهان در سال 2025
منبع : زومیت