عکس شگفتانگیز سیاهچالهای کلانجرم در حال پرتاب جریان مواد به فضای میانستارهای

عکس شگفتانگیز سیاهچالهای کلانجرم در حال پرتاب جریان مواد به فضای میانستارهای
بادهای کهکشانی که در تصویر بهصورت جریانهای روشن و مخروطیشکل ماده نمایش داده شدهاند، آنقدر سریع حرکت میکنند که گاز و غبار احتمالاً پیش از آنکه سیاهچاله فرصتی برای بلعیدنشان پیدا کند، از کهکشان فرار کرده و به فضای بینکهکشانی پرتاب میشوند. مسئولان رصدخانه جنوبی اروپا (ESO) افزودند:
این خورندهی شلخته، برخلاف شهرت همیشگی سیاهچالهها به بلعیدن همهچیز، در حال پرتاب بادهای نیرومندی از ماده است.
بیشتر بخوانید:
مشاهدات اخیر با تلسکوپ VLT بخشی از یک مطالعه گستردهتر درباره چگونگی حرکت بادها در کهکشانها بودهاند. دادههای ابزار MUSE نشان میدهد که بادهای کهکشانی مشاهدهشده در NGC 4945 در حین دور شدن از سیاهچاله مرکزی، شتاب میگیرند و به سمت لبههای کهکشان حرکت میکنند. این رفتاری غیرمعمول است، چرا که معمولاً بادهای کهکشانی با دورشدن هرچه بیشتر از مرکز کهکشان، آهستهتر میشوند. این بادهای پرسرعت میتوانند تأثیر چشمگیری بر کهکشان میزبان خود بگذارند؛ چرا که با بیرونراندن ماده از کهکشان، روند تشکیل ستارگان را مختل میکنند. به گفتهی مسئولان رصدخانه جنوب اروپا:
این یافته همچنین نشان میدهد که سیاهچالههای نیرومندتر با بیرون راندن گاز و غباری که از آن تغذیه میکنند، مانع رشد خود میشوند و در نتیجه، کل سامانه را بهسوی نوعی تعادل کهکشانی سوق میدهند. اکنون، با این نتایج جدید، یک گام دیگر به درک سازوکار شتابدهنده بادهایی که مسئول شکلدادن به تکامل کهکشانها و تاریخچه جهان هستند، نزدیکتر شدهایم.
در نمای نزدیک از NGC 4945، هسته فعال کهکشان توسط غبار و گازی پوشیده شده که به دلیل کشش گرانشی نیرومند سیاهچاله به این ناحیه جذب شدهاند. این سیاهچاله از این ماده میانستارهای تغذیه میکند. بادهای کهکشانی درخشان از میان ابرهای گاز و غبار میدرخشند و از سیاهچاله به بیرون جاری میشوند. این نمای بزرگنماییشده روی تصویری وسیعتر از NGC 4945 که توسط تلسکوپ MPG/ESO در لا سیلا، شیلی گرفته شده، قرار داده شده است.
مطالعه درباره این بادهای کهکشانی در نشریه Nature Astronomy منتشر شده است.
منبع : زومیت