پنگوئنها تازهترین قربانیان ترامپ؛ اعمال تعرفه ۱۰ درصدی برای جزایر خالی از سکنه جنوبگان

پنگوئنها تازهترین قربانیان ترامپ؛ اعمال تعرفه ۱۰ درصدی برای جزایر خالی از سکنه جنوبگان
روز چهارشنبه، دونالد ترامپ اعلام کرد آمریکا روی برخی جزایر کوچک در جنوبگان که هیچ انسانی در آنها زندگی نمیکند، تعرفههای تجاری اعمال کرده است. این اقدام بخشی از جنگ تجاری جهانی است که هدف آن تقویت تسلط اقتصادی آمریکا در جهان است.
جزایر هرد و مکدونالد که به دلیل جمعیت پنگوئنها و پرندگان دریاییشان شناخته شدهاند، تنها ازطریق دریا قابل دسترسی هستند.
دونالد ترامپ در کنفرانس خبری که چهارشنبه برگزار شد، کشورهای تحت تحریم تعرفهای را اعلام کرد و از پوستری برای نشان دادن این کشورها استفاده کرد. در فهرستی که به خبرنگاران داده شد، نام جزایر هرد و مکدونالد هم به چشم میخورد، درحالیکه این جزایر اصلاً کشور نیستند، بلکه مناطقی غیرمسکونی در جنوبگان هستند.
در یکی از برگههای ارائهشده توسط دولت ترامپ آمده است که درحالحاضر جزایر هرد و مکدونالد تعرفهی ۱۰ درصدی برای واردات به ایالات متحده دارند و در توضیحات آن با خط ریز نوشته شده که این تعرفه شامل «دستکاری ارز و موانع تجاری» میشود.
درحالحاضر جزایر هرد و مکدونالد تعرفهی ۱۰ درصدی برای واردات به ایالات متحده دارند
جزایر هرد و مک دونالد کوچک هستند. مساحت گزارششدهی آنها ۳۷ هزار هکتار، یعنی کمی بزرگتر از شهر فیلادلفیا است. بهگفتهی یونسکو که این جزایر را در سال ۱۹۹۷ بهعنوان سایت میراث جهانی معرفی کرد، جزایر مذکور مملو از صخره و یخچالهای طبیعی هستند.
جزیره هرد محل یک آتشفشان فعال است و جزیره مکدونالد توسط چندین جزیره سنگی کوچکتر احاطه شده است. این جزایر سکونتگاه جمعیتهای زیادی از پنگوئنها و فکهای فیلی هستند.
دولت استرالیا ازطریق بخش جنوبگان استرالیا، مدیریت این جزایر را بر عهده دارد. این بخش به حفظ محیطزیست و انجام تحقیقات روی جمعیت حیات وحش، همچنین تأثیر تغییرات اقلیمی بر یخچالهای دائمی جزیره هرد و مکدونالد میپردازد.
روز چهارشنبه، استرالیا و تعدادی از قلمروهای جزیرهای آن، از جمله جزایر کریسمس و کیلینگ نیز با تعرفه ۱۰ درصدی مواجه شدند. جزیره نورفولک که استرالیا آن را نیز تحت سرپرستی دارد، تعرفهای ۲۹ درصدی دریافت کرد.
کاخ سفید فوراً به درخواست برای اظهار نظر از طرف مجله وایرد پاسخ نداد. وایرد برای دریافت نظر با بخش جنوبگان استرالیا تماس گرفت اما این بخش آنها را به وزارت امور خارجه و تجارت استرالیا ارجاع داد. وزارتخانه نیز قبل از انتشار مقاله پاسخی نداد.
بیشتر بخوانید
الیزابت بوکانن، کارشناس جغرافیایی سیاسی جنوبگان، میگوید شاید بتوان ادعا کرد اقدام ترامپ (اعمال تعرفهها بر جزایر جنوبگان) با اصول و روحیات بینالمللی مربوط به قطب جنوب مغایرت دارد.
طبق پیمان جنوبگان، هیچ کشوری نمیتواند مالک زمینهای قاره جنوبگان باشد. این پیمان به کشورهای مختلف توصیه میکند که از این قاره فقط برای اهداف علمی و صلحآمیز استفاده کنند و نه برای منافع سیاسی یا اقتصادی.
استرالیا از سال ۱۹۵۳ ادعا کرده است جزایر هرد و مکدونالد جزو قلمروهای این کشور هستند. علاوهبراین، در سال ۲۰۰۲، استرالیا قانونی تصویب کرد که براساس آن آبهای اطراف این جزایر بهعنوان ذخیرهگاه دریایی تحت حفاظت قرار گرفت. سال گذشته، استرالیا قانونی تصویب کرد که به موجب آن مرزهای این ذخیرهگاه را گسترش داد و مساحت آن را تقریباً چهار برابر کرد.
نیروی دفاعی استرالیا (ADF) آبهای اطراف جزایر هرد و مکدونالد را در قالب عملیات «رزولوت» تحت نظارت دارد. این عملیات به منطقهای به وسعت ۳۲۰ کیلومتر دریا از ساحل استرالیا گسترش مییابد و بهطور کلی حدود ۱۰ درصد از سطح کره زمین را پوشش میدهد.
عملیات رزولوت شامل آبهای اطراف جزایر دیگری مانند کریسمس، کوکوس، مککواری، نورفولک و لرد هاو نیز میشود. نیروی دفاعی استرالیا هدف این عملیات را مقابله با تهدیدات امنیتی مانند دزدی دریایی و آلودگی در این مناطق عنوان میکند. بخش جنوبگان استرالیا میگوید گاهی کشتیهایی به این منطقه میآیند که در زمینههای مختلفی مانند تحقیقات علمی، ماهیگیری تجاری و گردشگری مشغول به فعالیت هستند.
منبع : زومیت