بیابان امروز، جنگل دیروز؛ عربستان احتمالاً مقصد مهاجرت انسانتباران اولیه از آفریقا بوده است

بیابان امروز، جنگل دیروز؛ عربستان احتمالاً مقصد مهاجرت انسانتباران اولیه از آفریقا بوده است
آنیا کراکر از دانشگاه ساوتهمپتون بریتانیا که در مطالعه حضور نداشته، میگوید: «ناگهان ما شروع به فهمیدن این موضوع کردیم که عربستان تا چه حد سکونتپذیر بوده است.» او میافزاید دادههای غارها احتمالاً نمایانگر شرایط کلی عربستان هستند؛ زیرا بارندگی در این منطقه تحت کنترل جریانهای موسمی بود که در مقیاس قارهای عمل میکنند.
پترالیا همچنین اشاره میکند که ممکن است شرایط مرطوب عربستان تا صحرای بزرگ آفریقا در غرب نیز گسترش یافته باشد. اگر چنین باشد، احتمالاً مسیرهای سبز به صورت پراکنده شمال آفریقا و عربستان را به یکدیگر وصل میکردهاند. کراکر نیز شواهدی از دورههای مرطوب در صحرای آفریقا درطول ۱۱ میلیون سال گذشته یافته است و میگوید: «این چرخههای خشک و مرطوب، بهطرز جالبی با یکدیگر هماهنگ به نظر میآیند.»
بیشتر بخوانید
بازهی زمانی ۸ میلیون سالهی مطالعه، تمام دورهی تکامل شناختهشده انسانتباران را دربرمیگیرد. اولین انسانتبارها مثل «ساهلآنتروپوس» و «آسترالوپیتکوس» فقط در آفریقا یافت شدهاند. از میان کل انسانتباران، تنها کسانی که میدانیم در خارج از آفریقا زندگی کردهاند، اعضای سردهی ما، یعنی انسان (هومو) هستند.
قدیمیترین انسان شناختهشده در خارج از آفریقا، هوموارکتوس (انسان راستقامت) در شهر دمانیسی گرجستان است که قدمتش به ۱٫۸ میلیون سال پیش بازمیگردد. همچنین ابزارهایی سنگی در محوطهی باستانشناسی شانگچن چین یافت شدهاند که ۲٫۱ میلیون سال عمر دارند؛ اما سازندگانشان ناشناس هستند.
«ممکن است انسانتبارها، حتی پیش از ظهور سردهی هومو، وقتی اقلیم مناسب بوده است، در عربستان زندگی کرده باشند»
پترالیا میگوید: «ممکن است انسانتبارها، حتی پیش از ظهور سردهی هومو، وقتی اقلیم مناسب بوده است، در عربستان زندگی کرده باشند. او میافزاید: «این دورههای زمانی مرطوب به ما میگویند که هیچ دلیلی وجود ندارد که آنها آنجا نبوده باشند.»
اما مشکل اینجا است که بین ۵ میلیون تا ۵۰۰ هزار سال پیش، شکاف بزرگی در سوابق فسیلی در عربستان وجود دارد. کراکر میگوید: « تاکنون هیچکس دنبال چنین مکانهایی نگشته یا چیزی پیدا نکرده است. [اما] من دلیلی نمیبینم که [انسانتباران اولیه] در صورت مرطوببودن کافی اقلیم، قادر به مهاجرت نبوده باشند.»
دورههای مرطوب اخیر به انسانها امکان دادند تا در مکانهایی زندگی کنند که امروزه بیابانهای خشک و خالی از سکنه هستند. مطالعهای که دوم آوریل امسال منتشر شد، DNA دو زن عصر سنگ را در لیبی امروزی توصیف کرده است. آنها حدود ۷هزار سال پیش، یعنی در دوران مرطوب آفریقا در بین ۱۴٬۵۰۰ تا ۵هزار سال پیش زندگی میکردند؛ زمانی که صحرای بزرگ آفریقا منطقهای سرسبز بود.
مطالعه ۹ آوریل در نشریه نیچر منتشر شد.
منبع : زومیت