از آستانه انقراض تا بازگشت به اوج؛ چگونه جمعیت گرگها در اروپا افزایش یافت؟

از آستانه انقراض تا بازگشت به اوج؛ چگونه جمعیت گرگها در اروپا افزایش یافت؟
گرگها، رکن اساسی زیستبوم
از نظر بومشناختی، حضور جمعیت سالمی از گرگها برای تعادل زیستبوم اهمیت ویژهای دارد. گرگها با کنترل جمعیت شکارهایی مانند گوزن، تأثیری زنجیرهای در شبکهی غذایی ایجاد میکنند.
بااینوجود، پژوهشگران هشدار میدهند که چالش بعدی، استمرار حمایتهای ملی و بینالمللی برای احیای جمعیت گرگها خواهد بود؛ زیرا با گسترش قلمروی گرگها، اهمیت همزیستی با انسانها بیش از پیش نمایان شده است.
حمله گرگ به انسان در اروپا بسیار نادر است و اصلاً مرگبار نیست
هرچند ترس از گرگها همچنان در نتیجهی بازنماییهای نادرست رسانهای ادامه یافته، آمارها نشان میدهد که حملهی گرگ به انسان در اروپا فوقالعاده نادر است. در طول ۴۰ سال گذشته، هیچ حمله مرگباری ثبت نشده است. اسپیکلمیر از مرکز بینالمللی گرگ تأکید میکند که آموزش عمومی، نقشی کلیدی در تصحیح باورهای غلط دارد.
سرانجام، مدیریت گرگها گاه از مرزهای علم فراتر رفته و وارد حوزههای عاطفی و سیاسی میشود. در اروپا، گرگها به نمادی از منازعات گستردهتر اجتماعی و سیاسی، از جمله تضاد منافع میان شهرنشینان و روستانشینان، تبدیل شدهاند.
اسپیکلمیر میگوید این وضعیت در ایالات متحده نیز دیده میشود. در ایالات متحده، بیش از ۵ هزار گرگ خاکستری در ۴۸ ایالت سرزمین اصلی پرسه میزنند. او میگوید: «مردم گرایش دارند که واکنشی بسیار احساسی نسبت به گرگها داشته باشند؛ چه مثبت و چه منفی. به نقطهای رسیدهایم که ارزشها و نگرشها بیش از دادهها و علم، تصمیمات مرتبط با حفاظت و احیای گرگها را هدایت میکنند. به همین دلیل، آموزش بسیار مهم است.»
علاوهبر آموزش، بویتانی بر اساس تجربههای خود، میگوید گردهمآوردن ذینفعان از طرفهای مختلف، میتواند در حل چالشها مؤثر باشد. برای مثال، یکی از پروژهها در اسپانیا و ایتالیا، کشاورزان، حافظان محیطزیست، دانشمندان و مقامات دولتی را گرد هم آورد تا دربارهی بهترین راههای مدیریت تعارض با گرگها گفتوگو کنند. این فعالیتها، افراد را به یادگیری مشترک و اعتمادسازی تشویق میکند.
در پایان، اسپیکلمیر میگوید: «میزان موفقیت گرگها برای بقا در یک سرزمین، به سطح تحمل و تمایل ما به پذیرش برخی اثرات حضور آنها بستگی دارد. از آنجایی که گرگها اهمیت زیستبومی بالایی دارند، ارزشش را دارد که برای دستیابی به تعادل میان بقای آنها و اثرگذاریشان بر همسایگان انسانی تلاش کنیم.»
مطالعه در نشریه PLOS Sustainability and Transformation منتشر شده است.
منبع : زومیت