آیا صبحانه واقعاً مهمترین وعده غذایی روز است؟

آیا صبحانه واقعاً مهمترین وعده غذایی روز است؟
وقتی به مطالعاتی نگاه میکنیم که تمرکز را آزمایش کردهاند، تعداد مطالعاتی که نشاندهنده فواید بودند دقیقاً برابر با تعداد مطالعاتی بود که هیچ فایدهای نشان ندادند. همچنین هیچ مطالعهای نشان نداد که خوردن صبحانه برای تمرکز مضر است. برخی معتقدند مهمترین نکته، خوردن یا نخوردن صبحانه نیست، بلکه اینکه چه چیزی میخوریم اهمیت دارد.
براساس پژوهشهای سازمان تحقیقات علمی و صنعتی مشترکالمنافع استرالیا، صبحانههای پرپروتئین در کاهش هوس خوردن غذا و مصرف مواد غذایی در ادامه روز مؤثر هستند. درحالیکه غلات صبحانه در بین مصرفکنندگان صبحانه در بریتانیا و آمریکا بسیار محبوب است، نظرسنجی «اقدام برای کاهش قند» در سال ۲۰۲۰ که روی ۱۲۰ نوع غلات صبحانه انجام شد، نشان داد که یکسوم آنها قند بالایی دارند و فقط سه نوع غلات کمقند بودند.
صبحانههای پر پروتئین در کاهش هوس خوردن غذا مؤثر هستند
از سویی، برخی پژوهشها نشان میدهند اگر قرار است غذاهای شیرین مصرف کنیم، بهتر است این کار را زودتر انجام دهیم. یک مطالعه نشان داد تغییرات سطح هورمون اشتها به نام لپتین در طول روز همزمان با کمترین تمایل ما به خوردن شیرینی در صبح است، در حالی که گروهی دیگر از دانشمندان دریافتند که گرسنگی هنگام صبح در بهترین وضعیت تنظیم شده است. آنها ۲۰۰ بزرگسال چاق را برای شرکت در یک رژیم ۱۶ هفتهای جذب کردند؛ نیمی از آنها دسر را به صبحانه خود اضافه کردند و نیمی دیگر نه. کسانی که دسر اضافه کردند بهطور متوسط ۱۸ کیلوگرم بیشتر وزن کم کردند؛ بااینحال، این مطالعه نتوانست اثرات بلندمدت این کار را نشان دهد.
مروری بر ۵۴ مطالعه نشان داد که هنوز توافقی درباره اینکه چه نوع صبحانهای سالمتر است وجود ندارد و نتیجه گرفت که نوع صبحانه به اندازهی صرفاً خوردن چیزی اهمیت ندارد.
یکی دیگر از عوامل قابل توجه، مکان صبحانه خوردن است. مطالعهای در سال ۲۰۲۲ که عادات صبحانهخوردن تقریباً ۴۰۰۰ جوان را بررسی کرده بود، نشان داد کسانی که بیرون از خانه صبحانه میخورند، به احتمال بیشتر مشکلات رفتاری روانی-اجتماعی دارند. پژوهشگرها میگویند یکی از دلایل این موضوع ممکن است این باشد که بستر اجتماعی خوردن صبحانه به صورت خانوادگی میتواند با داشتن صبحانهای مغذیتر مرتبط باشد.
نتیجهگیری نهایی
در حالی که شواهد قطعی درباره اینکه دقیقاً چه چیزی و چه زمانی باید خورد، وجود ندارد، اجماع بر این است که باید به بدن خودمان گوش کنیم و زمانی که گرسنه هستیم غذا بخوریم.
جانستون میگوید: «صبحانه برای کسانی که وقتی بیدار میشوند گرسنهاند، اهمیت بیشتری دارد.» برای مثال، پژوهشها نشان میدهد کسانی که پیشدیابت یا دیابت دارند ممکن است بعد از خوردن صبحانهای با شاخص گلایسمی پایین مانند فرنی که به آرامی هضم میشود و باعث افزایش تدریجی قند خون میشود، تمرکز بهتری داشته باشند.
هر کس روز خود را متفاوت آغاز میکند. تفاوتهای فردی، بهخصوص در عملکرد گلوکز، نیاز به تحقیقات بیشتری دارد. در نهایت، شاید بهتر است از تأکید بیش از حد روی یک وعده غذایی خودداری و به شیوه خوردن روزانه توجه کنیم.
صبحانه متعادل واقعاً مفید است، اما برای پایدار ماندن قند خون در طول روز، داشتن وعدههای منظم اهمیت بیشتری دارد و به این صورت وزن و سطح گرسنگی نیز کنترل میشوند. صبحانه تنها وعده غذایی نیست که باید به آن درست رسیدگی کنیم.
منبع : زومیت