آیا رژیم غذایی کمنمک مانند رژیم غذایی پرنمک مضر است؟
آیا رژیم غذایی کمنمک مانند رژیم غذایی پرنمک مضر است؟
بهنوشتهی بیبیسی، راهنماییهای سازمان سلامت ملی بریتانیا توصیه میکند که بزرگسالان روزانه بیش از ۶ گرم نمک مصرف نکنند. این مقدار شامل نمکی است که در غذاهای آماده وجود دارد و نمکی که خودمان حین یا پس از پختوپز اضافه میکنیم.
در بریتانیا، میانگین مصرف نمک حدود ۸٫۴ گرم در روز است، در حالی که در ایالات متحده این مقدار ۸٫۵ گرم است. سازمان جهانی بهداشت تخمین میزند که میانگین مصرف جهانی نمک به حدود ۱۰٫۸ گرم در روز رسیده است.
فقط یکچهارم مصرف روزانه ما از نمکی است که خودمان به غذا اضافه میکنیم و بقیه در غذاهای آماده و فرآوریشده ازجمله نان، سسها، سوپها و حتی برخی غلات صبحانه وجود دارد. عامل گیجکننده دیگر این است که در برچسبهای غذایی، تولیدکنندگان اغلب میزان سدیم را ذکر میکنند نه نمک و همین امر باعث میشود فکر کنیم کمتر نمک مصرف کردهایم.
نمک از یونهای سدیم و کلرید تشکیل شده است. بهطور تقریبی، در ۲٫۵ گرم نمک، حدود ۱ گرم سدیم وجود دارد. می سیمکین، متخصص تغذیه میگوید: «مردم فکر میکنند سدیم و نمک یک چیز هستند. کسی این موضوع را برایتان توضیح نمیدهد.»
چه مقدار نمک در روز مناسب است؟
سازمان جهانی بهداشت پیشنهاد میکند که میزان مصرف سدیم در روز از ۲ گرم بیشتر نباشد؛ یعنی چیزی حدود ۵ گرم نمک خوراکی.
در آمریکا هم راهنمای تغذیه برای بزرگسالان توصیه کرده است مصرف روزانه سدیم از ۲٫۳ گرم فراتر نرود؛ که تقریباً برابر با یک قاشق چایخوری نمک است.
بااینحال، نتایج پژوهشی در سال ۲۰۲۲ نشان داد که بهترین حالت برای کاهش خطر بیماریهای قلبی، مصرف متوسط سدیم یعنی بین ۳ تا ۶ گرم در روز است.
خطرات مصرف زیاد نمک
پژوهشها نشان دادهاند که مصرف بیش از حد نمک باعث بالا رفتن فشار خون میشود و میتواند به سکته و بیماری قلبی منجر شود.
وقتی نمک میخوریم، بدن آب بیشتری نگه میدارد و فشار خون افزایش مییابد تا زمانی که کلیهها آن را دفع کنند. مصرف زیاد و طولانیمدت نمک به رگها فشار میآورد و موجب فشار خون مزمن یا پرفشاری خون میشود. طبق آمار سازمان جهانی بهداشت، این عارضه عامل ۶۲ درصد سکتهها و ۴۹ درصد بیماریهای قلبی-عروقی است. همچنین تخمین زده میشود که مصرف بیش از حد سدیم سالانه باعث ۱٫۸۹ میلیون مرگ در سراسر جهان میشود.
فراتحلیلی از ۱۳ مطالعه که طی ۳۵ سال منتشر شده بود، نشان داد مصرف فقط ۵ گرم نمک اضافه در روز خطر ابتلا به بیماریهای قلبی-عروقی را ۱۷ درصد و خطر سکته را ۲۳ درصد افزایش میدهد.
بیشتر بخوانید
فواید کاهش مصرف نمک
همانطور که انتظار میرود، کاهش مصرف نمک تأثیر معکوس دارد. تحلیل هشتسالهای از دادههای «پیمایش سلامت انگلستان» نشان داد کاهش مصرف نمک به میزان ۱٫۴ گرم در روز احتمالاً به کاهش فشار خون کمک کرده است و همین موضوع باعث ۴۲ درصد کاهش مرگ ناشی از سکته و ۴۰ درصد کاهش مرگ ناشی از بیماریهای قلبی شده است.
آزمایش بالینی جدیدتری که در سال ۲۰۲۳ منتشر شد، نشان داد پیروی از رژیم غذایی کمسدیم تنها به مدت یک هفته، اثری مشابه یکی از داروهای رایج کاهنده فشار خون دارد.
منبع : زومیت