تأثیر رژیم مدیترانهای در کند کردن روند پیری و پیشگیری از زوال عقل

تأثیر رژیم مدیترانهای در کند کردن روند پیری و پیشگیری از زوال عقل
نتایج یک پژوهش طولانیمدت حاکی از آن است که مصرف بالای گوشت قرمز، فرآوردههای گوشتی فرآوریشده و نوشیدنیهای شیرین، میتواند بهطور قابلتوجهی موجب تسریع در بروز زوال عقل و دیگر بیماریهای مزمن در دوران سالمندی شود.
به گزارش واحد علم و سلامت، این مطالعه که در نشریه معتبر «Nature Aging» منتشر شده، نزدیک به ۲۵۰۰ شهروند سالمند سوئدی با میانگین سنی ۷۱ سال را تحت پیگیری و بررسی قرار داده است.
در این پژوهش، الگوی تغذیه شرکتکنندگان بهطور منظم با استفاده از پرسشنامههای تخصصی غذایی ارزیابی و سلامت عمومی آنان در طول سالهای مطالعه پایش شد. تمرکز اصلی پژوهش بر بررسی «چندبیماریهای مزمن» یا تجمیع چندین بیماری مزمن در افراد با افزایش سن بود.
یافتهها نشان میدهد افرادی که رژیم غذایی نامناسبی داشتند و مصرف محصولاتی نظیر بیکن، سوسیس، همبرگر و نوشابه در برنامه روزانه آنان بالاست، با سرعت بسیار بیشتری در مقایسه با گروهی که رژیمهای سالمتری مانند رژیم مدیترانهای یا MIND داشتند، به بیماریهای قلبی-عروقی و عصبی از جمله زوال عقل، پارکینسون و افسردگی مبتلا شدند.
در مقابل، شرکتکنندگانی که از رژیم غذایی مدیترانهای حاوی سبزیجات، میوهها، غلات کامل، حبوبات، مغزها و چربیهای سالم پیروی میکردند، بهطور میانگین حدود دو تا سه بیماری مزمن کمتر در پایان مطالعه تجربه کردند. این اثر محافظتی بهویژه در زنان و افراد بالای ۷۸ سال مشهودتر بود.
به گفته محققان، اگرچه رژیم غذایی تأثیر قابلتوجهی بر افزایش خطر بیماریهای قلبی-عروقی و اعصاب-روان دارد، اما تأثیر آن بر مشکلات اسکلتی-عضلانی مانند آرتروز یا پوکی استخوان کمتر است.
در این مطالعه از سیستمهای ارزیابی استاندارد مانند رژیم مدیترانهای، رژیم MIND (مخصوص سلامت مغز) و شاخص تغذیه سالم جایگزین (AHEI) استفاده شد که همگی با کندی پیشرفت بیماریهای مزمن مرتبط بودند. در مقابل، رژیمهای دارای شاخص التهابی بالا (EDII) ــ که حاوی مقادیر زیاد گوشت قرمز، فرآوردههای فرآوریشده و نوشیدنیهای قندی هستند ــ با سرعت بیشتر پیشرفت بیماری مرتبط بودند.
«آدریان کرپایو-کاسلا»، پژوهشگر ارشد این مطالعه از مؤسسه کارولینسکا، تأکید کرد: «این یافتهها نقش حیاتی تغذیه را در حمایت از سالمندی سالم و کاهش التهاب مرتبط با سن برجسته میکند.»
انتشار این تحقیق در شرایطی صورت میگیرد که نگرانیها درباره خطرات غذاهای فراسودمند (Ultra-Processed)، که سهم بزرگی از الگوی مصرف جهانی را تشکیل میدهند و سالانه با هزاران مورد مرگ زودرس مرتبط هستند، در حال افزایش است. با پیشبینی سهبرابری شمار مبتلایان به زوال عقل در سطح جهان تا سال ۲۰۵۰، کارشناسان بر اصلاح الگوی تغذیه و ترویج رژیمهای غذایی سالم برای کاهش بار بیماریها و ارتقای سالمندی سالم تأکید دارند.