نرم افزار

معرفی کاربرد توزیع‌های مختلف لینوکس

معرفی کاربرد توزیع‌های مختلف لینوکس

—————- رپرتاژ آگهی —————–

لینوکس شناخته‌شده‌ترین سیستم‌عامل متن‌باز (Open Source) است که از نظر امنیت، انعطاف‌پذیری و مقیاس‌پذیری نسبت به سیستم‌عامل های دیگر برتری دارد. برای دانستن این‌که کدام نسخه‌ی لینوکس بهتر است باید در ابتدا با نسخه‌های لینوکس آشنا شویم و سپس از بین توزیع‌های مختلف، بهترین سیستم‌عامل لینوکس را انتخاب کنیم.
در ادامه قصد داریم به معرفی کاربرد توزیع‌های مختلف لینوکس بپردازیم و معروف‌ترین توزیع‌ها را به شما معرفی کنیم.
 

تاریخچه لینوکس

لینوکس به عنوان یک پکیج سیستم‌عامل مستقل و کامل شناخته نمی‌شود؛ بلکه لینوکس یک Kernel یا همان هسته‌ی سیستم‌عامل است. لینوس توروالدز (Linus Torvalds) که یک مهندس نرم‌افزار است، در سال ۱۹۹۱ موفق به ساخت یک کرنل منسجم شد و نام لینوکس (Linux) را روی آن گذاشت.
به طور کلی Open Source بودن لینوکس باعث شده است که توزیع‌های مختلفی مانند دبیان، ابونتو، CentOS
و… به وجود بیاید. برخی نرم‌افزارهای این سیستم‌عامل تحت لایسنس GNU هستند.
توجه داشته باشید که هرکدام از این توزیع‌ها به وسیله‌ی شرکت‌های متفاوت توسعه داده‌ شده‌اند.
 

توزیع‌های مختلف لینوکس

به طور کلی به سیستم‌عامل‌هایی که بر پایه‌ی Kernel ساخته شده باشند، توزیع لینوکس می‌گویند. هر کاربر لینوکسی با استفاده از منابع مختلف توزیع‌های Linux را دریافت و از آن استفاده می‌کند. برخی از توزیع‌های لینوکس فقط برای کاربرانی مناسب است که می‌خواهند در کنار سیستم‌عامل خود، لینوکس را نیز امتحان کنند. یعنی لینوکس سیستم‌عامل اصلی آن‌ها نیست. در ادامه قصد داریم به معرفی‌ توزیع‌های لینوکس و تفاوت آن‌ها بپردازیم.
 

تفاوت انواع توزیع‌های مختلف لینوکس

یک توزیع لینوکسی به سیستم‌عاملی گفته می‌شود که ازمجموع چندین برنامه‌ها تشکیل شده است. هر کدام از این توزیع‌های لینوکس ویژگی و کاربرد مخصوص به خود را دارند. برای مثال توزیع MINT از نرم‌افزارهای کد شده پشتیبانی می‌کند و همین مساله باعث می‌شود که کاربر، در زمان استفاده‌ی از آن تجربه‌ی کاربری بهتری داشته باشد.
 

محیط دسکتاپی

محیط دسکتاپی و محیط کاربری یکی از قسمت‌هایی است که می‌توانید در آن تفاوت‌های توزیع‌های مختلف لینوکس را مشاهده کنید. برای مثال، توزیع اوبونتو با توجه به Flavor انتخاب شده به‌وسیله‌ی شما، محیط‌های دسکتاپی مختلفی را پیشنهاد می‌دهد. این محیط‌های دسکتاپی شامل Ubuntu Budgie، Lubuntu، Kubuntu و… هستند.
 

پکیج منیجر (Package Manager)

یکی دیگر از مواردی که توزیع‌های مختلف لینوکس در آن متفاوت هستند، پکیج منیجر است. تمام این توزیع‌ها برای نصب نرم‌افزار در توزیع‌های لینوکسی از یک پکیج منیجر مخصوص استفاده می‌کنند. برای مثال، در توزیع‌های اوبونتو و MINT از نرم‌افزار DPKG استفاده می‌شود و پکیج منیجر CentOS نیز RPM نام دارد.
 

سیاست‌های Open Source بودن

هر شرکت توسعه‌دهنده‌ی‌ توزیع‌های لینوکسی، سیاست خودش را برای متن‌باز بودن پروژه‌هایش دارد؛ این مساله برای کاربرانی که سیاست‌های Open Source بودن توزیع برای‌شان مهم است، از اهمیت بالایی برخوردار است.
برای مثال در توزیع فدورا، با توجه به سیاست‌های اپن سورسی که Fedora برای پروژه‌هایش در نظر گرفته، کاربر اجازه و حق نصب نرم‌افزارهای اختصاصی را ندارد. در حالی‌که توزیعی مانند Ubuntu این اجازه را به کاربران می‌دهد تا در زمان نیاز بتوانند نرم‌افزارهای مورد نیاز خود را نصب کنند. درایورهای گرافیکی NVIDIA و هم‌چنین AMD نمونه‌هایی از این موارد هستند.
 

اهداف توزیع‌های مختلف لینوکس

اهداف توزیع‌های مختلف لینوکس یکی از اصلی‌ترین فاکتورهای تفاوت توزیع‌های لینوکسی است. برای مثال هدف اصلی توزیع Linux MINT این است که کاربران تازه وارد و مبتدی ویندوز و macOS که به دنبال نقطه‌ی شروع هستند، بتوانند از لینوکس استفاده کنند و هدف اصلی توزیع Debian این است که یک توزیع پایدار باشد؛ به همین دلیل، این توزیع از نرم‌افزارهای قدیمی‌تر استفاده می‌کند.
 این موارد و تفاوت‌ها برای دیگر توزیع‌های لینوکسی از جمله توزیع‌های گیمینگ مانند استیم او اس و… نیز صادق است.
 

معرفی توزیع‌های مختلف لینوکس و کاربرد آن‌ها

در ادامه توزیع‌های مختلف سیستم‌عامل لینوکس را به همراه کاربردشان به شما معرفی خواهیم کرد.
 

CentOS

سنت‌او‌اس مخفف Community Enterprise Operating System است. هسته یا Kernel اصلی این توزیع از سیستم‌عامل RHEL مخفف Red Hat Enterprise Linux گرفته شده است.
CentOS در دسته‌ی توزیع‌های رایگان لینوکس قرار دارد و برای دریافت پشتیبانی از کامیونیتی‌های آن نیازی به پرداخت هزینه ندارید.
 

Oracle Linux

توزیع اوراکل لینوکس تحت لایسنس GNU و یکی دیگر از توزیع‌های مبتنی بر RHEL است. شما می‌توانید این توزیع را رایگان دانلود کنید؛ فرآیند نصب Oracle Linux نیازی به پرداخت هزینه ندارد.
 

Ubuntu

یکی از معروف‌ترین توزیع‌های مختلف لینوکسUbuntu  است. در این توزیع می‌توانید تمام نرم‌افزار و برنامه‌های موردنیاز خود را  در اختیار داشته باشید.
سیستم‌عامل اوبونتو بر پایه‌ی دبیان (Debian) است اما منبع ریپازیتوری‌های مخصوص به خودش را دارد و از ریپازیتوری‌های دبیان استفاده‌ای نمی‌کند. توجه داشته باشید که ریپازیتوری‌های بین توزیع‌های لینوکسی، متعلق به سیستم‌عامل اوبونتو است. به‌شکل کلی، هر ۶ ماه یک بار این سیستم‌عامل به‌روزرسانی و یک نسخه‌ی جدید از آن منتشر می‌شود.
 

openSUSE

یکی دیگر از توزیع‌های مختلف لینوکس که بر پایه‌یKernel  لینوکس ساخته شده است، openSUSE نام دارد. برنامه‌نویسان ماهری از کشور آلمان این توزیع را طراحی و تولید کرده‌اند. این توزیع از محیط‌های مختلف دسکتاپ پشتیبانی می‌کند و کار راحتی‌ را برای استفاده از آن خواهید داشت.
این توزیع، یکی از کامل‌ترین توزیع‌های لینوکسی است و هدف شرکت Novell که پشتیبانی آن را برعهده دارد هم همین مساله است؛ طراحان این توزیع با هدف ایجاد یک سیستم‌عامل همه‌منظوره openSUSE را طراحی کردند. این پروژه تحت لایسنس GNU / GPL است.
 

Fedora

یکی از قوی‌ترین توزیع‌های لینوکسی Fedora نام دارد که براساس توزیع رد هت ساخته شده است و برای توسعه‌دهندگان و برنامه‌نویسان یک توزیع بسیار کاربردی محسوب می‌شود.
محیط کاربری ساده‌ی فدورا باعث می‌شود تمام کاربران بتوانند به راحتی آن را نصب و استفاده کنند. Gnome 3 رابط کاربری است که Fedora به‌شکل پیش‌فرض از آن استفاده می‌کند.
برخی از توزیع‌های مختلف لینوکس پشتیبانی همیشگی ندارند. فدورا هم جزو توزیع‌هایی است که هیچ‌کدام از نسخه‌هایش برای مدت طولانی پشتیبانی نمی‌شوند.
 

Debian

دبیان هم یکی دیگر از توزیع‌های مختلف لینوکس است که معمولن برای کاربران مبتدی مورد استفاده قرار می‌گیرد. در واقع بهترین انتخاب و گزینه برای کاربران تازه وارد و مبتدی، استفاده از همین سیستم‌عامل Debian است.
برخی کاربران در حال حاضر دبیان را به عنوان بهترین توزیع لینوکسی می‌دانند و بسیاری از توزیع‌های دیگر مانند اوبونتو، استریم او اس و… هم از Debian به عنوان پایه‌ی نرم‌افزارهایشان استفاده می‌کنند.
دبیان یکی از سیستم‌عامل‌های تشکیل شده از نرم‌افزارهای Open Source رایگان است که از سال ۱۹۹۳ تاکنون فعالیت دارد.
 

Red Hat

Red Hat یکی از معروف‌ترین توزیع‌های مختلف لینوکس است که از سال ۱۹۹۴ به مدت ۱۰ سال یعنی تا سال ۲۰۰۴ به شکل رایگان قابل استفاده بود؛ در سال ۲۰۰۴ Red Hat، دو توزیع مختلف از لینوکس را با نام‌های RHEL (نسخه‌های پولی رد هت) و فدورا (Fedora) ارایه کرد.
شما برای استفاده از نسخه RHEL باید هزینه‌ی اشتراک آن را بپردازید اما برای استفاده از فدورا نیازی به پرداخت هزینه نیست؛ به همین دلیل است که از سال ۲۰۰۴ تا کنون توزیع لینوکسی با نام Red Hat وجود ندارد و آن توزیع با نام Red Hat Enterprise شناخته می‌شود.
 

جمع‌بندی

هر کدام از توزیع‌های لینوکس با هدف خاص و بازار هدف خاصی به وجود آمده‌اند. در این مقاله به معرفی توزیع‌های مختلف لینوکس پرداختیم و معروف‌ترین و محبوب‌ترین توزیع‌های لینوکسی را معرفی کردیم؛ شما می‌توانید با توجه به نیازها و شرایطی که دارید، از این توزیع‌های لینوکسی استفاده کنید و برای خرید سرور مجازی لینوکس باکیفیت و قیمت مناسب، به سایت ابر آروان سر بزنید.

 

مجله خبری نیوزلن

مشاهده بیشتر
دانلود نرم افزار

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا