گام موفقیتآمیز هند برای ماموریتهای فضایی آینده در ماه
گام موفقیتآمیز هند برای ماموریتهای فضایی آینده در ماه
فضاپیمای آزمایش ارتباط مکانیکى دو فضاپیما در یک مدار در فضا، یا «اسپدکس» (SpaDeX)، با استفاده از موشک بومی توسعهیافته پیاسالوی (PSLV) از مرکز فضایی «ستیش دهون» متعلق به سازمان فضایی هند (ایسرو) در ایالت جنوبی آندرا پرادش، روز دوشنبه (۳۰ دسامبر) ساعت ۱۰ شب به وقت محلی به فضا پرتاب شد.
این پرتاب با تاخیری غیرمعمول به مدت دو دقیقه مواجه شد که ایسرو دلیل آن را «ترافیک فضایی» ناشی از «همزمانی با سایر ماهوارهها در مدار مشابه» عنوان کرد.
ایسرو حدود ۱۵ دقیقه پس از پرتاب در حالی که فضاپیما به ارتفاع حدود ۴۷۰ کیلومتر رسیده بود گفت: «پیاسالوی-سی۶۰، اسپیدکس و ۲۴ محموله را با موفقیت پرتاب کرد.»
اس. سومنات، رئیس ایسرو، گفت: «این موشک، ماهوارهها را در مدار صحیح قرار داده است.»
ماموریت آزمایش اتصال ماهوارهها در فضا امری مهم برای ماموریتهای آینده ایسرو، ازجمله توسعه ایستگاه فضایی اختصاصی خود، تلقی میشود.
این سازمان در یک پست وبلاگی گفت: «این فناوری برای جاهطلبیهای فضایی هند مانند حضور هندیها در ماه، آوردن نمونه از ماه به زمین، ساخت و بهرهبرداری از ایستگاه فضایی بهاراتیا آنتاریکشا (Bharatiya Antariksha)، و غیره ضروری است.»
«هند از طریق این ماموریت به سوی تبدیل شدن به چهارمین کشور جهان که فناوری اتصال فضایی دارند گام برمیدارد.»
تاکنون، تنها ایالات متحده، روسیه و چین فناوری اتصال فضایی را با موفقیت به نمایش گذاشتهاند.
سومک ریچادوری، اخترفیزیکدان دانشگاه آشوک، به رویترز گفت: «اگر این ماموریت موفقیتآمیز باشد، میتواند بازاری برای ایسرو ایجاد کند تا در پرتاب فضاپیماهای ماموریتهای جهانی که نیاز به «امکانات اتصال یا مونتاژ در فضا» دارند کمک کند.»
این ماموریت دو ماهواره را، هر کدام با وزنی حدود ۲۲۰ کیلوگرم، در مدار قرار میدهد و پس از اتصال آنها به یکدیگر، انرژی الکتریکی آنها را به یکدیگر منتقل میکند.
هر یک از این ماهوارهها محمولههای پیشرفتهای ازجمله یک سیستم تصویربرداری و دستگاه پایش تابشهای فضایی را حمل میکند تا دادههایی برای ماموریتهای سرنشیندار آینده جمعآوری کند.
کارشناسان میگویند برای بهرهبرداری از ایستگاههای فضایی، کنترل فضاپیماها و عملیات محمولهها اتصال دو فضاپیما در فضا ضروری است.
براساس گفته ایسرو، آزمایش مهم اتصال حدود یک هفته دیگر، حوالی ۷ ژانویه انجام خواهد شد.
این سازمان فضایی گفت: «این آزمایش شامل مانورهای دقیقی برای تنظیم سرعتهای نسبی دو فضاپیما، با کاهش تدریجی فاصله بین ماهوارهها به ۵ کیلومتر، ۱.۵ کیلومتر، ۵۰۰ متر، ۲۲۵ متر، ۱۵ متر و ۳ متر خواهد بود، که در نهایت به اتصال آنها منجر خواهد شد.»
به نظر میرسد این ماموریت به دلیل ابعاد و جرم کوچک دو فضاپیما، که در مقایسه با کاوشگرهای بزرگتر به دقت بیشتری برای پهلوگیری در فضا نیاز دارد، «چالشبرانگیزتر» باشد.
ایسرو گفت: «پس از اتصال موفقیتآمیز و تثبیت، انتقال برق بین دو ماهواره نمایش داده خواهد شد و پیش از جداسازی و فاصله گرفتن آنها، این فرایند تکمیل میشود تا کار ترابری مربوطه در عمر مورد انتظار ماموریت به مدت دو سال آغاز شود.»
این سازمان فضایی امیدوار است که این ماموریت پیشزمینهای برای اتصال خودکار مورد نیاز در ماموریت آوردن نمونه از ماه بهواسطه چاندرایان-۴ هند باشد که برای سال ۲۰۲۸ برنامهریزی شده است.
در پرتاب روز دوشنبه برای اولین بار بود که در هند یک شرکت خصوصی، «آنانت تکنولوژیز» (Ananth Technologies)، مسئولیت تکمیل و آزمایش موشک و ماهوارهها را برعهده داشت، نه یک نهاد دولتی.