پارکینسون با مصرف غذاهای فوق فرآوری شده مرتبط است

پارکینسون با مصرف غذاهای فوق فرآوری شده مرتبط است
غذاهای فوقفراوریشده، نانهای تولید انبوه، چیپس، غلات صبحانه و نوشابههای گازدار را شامل میشوند که حاوی نگهدارندهها، رنگها و طعمدهندههای مصنوعی و همچنین افزودنیهایی مانند امولسیفایرها هستند.
مطالعات پیشین مصرف مکرر غذاهای فوقفراوریشده را با مشکلاتی مانند چاقی، بیماری قلبی، سرطان و مرگ زودرس مرتبط دانستهاند.
اکنون، مقالهای که در مجله «نورولوژی» (Neurology) منتشر شد، نشان میدهد که مصرف منظم غذاهای فوقفراوریشده با نشانههای اولیه بیماری پارکینسون ارتباطی قوی دارد؛ نشانههایی که ممکن است به علائم شدیدتری مانند لرزش و کندی حرکت تبدیل شوند.
شیانگ گائو، یکی از نویسندگان این مطالعه از دانشگاه فودان چین، گفت: «پژوهش ما نشان میدهد که خوردن بیش از حد غذای فراوریشده، مانند نوشابههای شیرین و تنقلات بستهبندیشده، ممکن است نشانههای اولیه بیماری پارکینسون را تسریع کند.»
«داشتن یک رژیم غذایی سالم بسیار حیاتی است، زیرا با کاهش خطر ابتلا به بیماریهای تخریبکننده عصبی مرتبط است و انتخابهای غذایی امروز میتوانند بر سلامت مغز ما در آینده بهطور قابلتوجهی تاثیر بگذارند.»
این مطالعه ۴۳ هزار نفر با میانگین سنی ۴۸ سال را بررسی کرد که در آغاز مطالعه، دچار بیماری پارکینسون نبودند. وضعیت سلامت آنها بهمدت ۲۶ سال از طریق پرسشنامههای منظم و معاینههای پزشکی پیگیری شد.
پژوهشگران برای شناسایی نشانههای اولیه پارکینسون، رفتار خواب شرکتکنندگان، یبوست، علائم افسردگی، دردهای بدنی، اختلال در تشخیص رنگ، خوابآلودگی بیشازحد در طول روز و کاهش توانایی بویایی را بررسی کردند.
همچنین از شرکتکنندگان خواسته شد هر دو تا چهار سال یکبار دفترچهای از مواد غذایی که میخوردند و دفعات مصرف آنها را بهطور دقیق تکمیل کنند.
پژوهشگران میانگین مصرف روزانه غذای فوقفراوریشده برای هر فرد را محاسبه کردند و آنها را بر اساس میزان مصرفشان به پنج گروه تقسیم کردند.
گروه نخست بهطور متوسط روزانه ۱۱ وعده یا بیشتر غذای فوقفراوریشده مصرف میکردند و پایینترین گروه، کمتر از سه وعده در روز غذای فوقفراوریشده میخوردند.
پژوهشگران دریافتند که گروه نخست، در مقایسه با افرادی که کمتر از سه وعده [غذای فوقفراوریشده] در روز مصرف میکردند، ۲.۵ برابر بیشتر احتمال داشت که سه نشانه یا بیشتر از نشانههای اولیه بیماری پارکینسون را تجربه کنند.
این نتیجه پس از درنظر گرفتن عواملی مانند سن، فعالیت بدنی و سیگار کشیدن به دست آمد.
پژوهشگران همچنین دریافتند که مصرف بیشتر غذاهای فوقفراوریشده با افزایش خطر تقریبا تمام نشانههاــ بهجز یبوستــ ارتباطی قوی دارد. دکتر گائو گفت: «انتخاب اینکه فرد غذاهای کمتر فراوریشده مصرف کند و بیشتر غذاهای کامل و مغذی بخورد، میتواند راهبردی خوب برای حفظ سلامت مغز باشد.»
پژوهشگران با اشاره به یکی از محدودیتهای این بررسی گفتند که شرکتکنندگان میزان غذای فوقفراوریشده مصرفی خود را بهصورت خوداظهاری گزارش کردند، به این معنا که ممکن است مقدار واقعی مصرف را بهدرستی به خاطر نیاورده باشند.
دکتر گائو خاطرنشان کرد: «برای تایید یافته ما مبنی بر اینکه خوردن غذای کمتر فراوریشده ممکن است نشانههای آغازین بیماری پارکینسون را آهستهتر کند، به بررسیهای بیشتری نیاز است.»