مس به سلامت مغز کمک میکند

مس به سلامت مغز کمک میکند
تحقیقات جدید نشان میدهد افزایش مصرف مس در رژیم غذایی میتواند به بهبود عملکرد مغزی کمک کند و حتی مانع از کاهش قدرت شناختی در سنین بالا شود، اما این نکته مهم است که مصرف بیش از حد مس میتواند خطرناک باشد، بنابراین یافتن تعادل مناسب بسیار ضروری است.
به گزارش نیویورکپست، دانشگاه پزشکی هبی نقطه تعادل را یافته است.
محققان در این مطالعه، دادههای تغذیهای و سلامتی دو هزار و ۴۲۰ آمریکایی را که سن آنها ۶۰ سال یا بیشتر بود، طی چهار سال بررسی کردند و دریافتند افرادی که در رژیم غذایی روزانه آنها میزان مس بیشتر بود، در آزمونهای شناختی نسبت به افرادی که مصرف کمتری داشتند، نمرات بهمراتب بالاتری کسب کردند.
این نتایج حتی پس از در نظر گرفتن عواملی مانند سن، جنسیت، مصرف الکل و بیماریهای قلبی همچنان ثابت ماند و بهویژه برای افرادی که پیشتر سکته مغزی کرده بودند، محسوستر به نظر میرسید.
دانشمندان در تحلیل نتایج نوشتند که احتمال میدهند فواید مس برای مغز به دلیل نقش آن در تنظیم انتقالدهندههای عصبی مرتبط با یادگیری، حافظه و هوشیاری باشد.
تحقیقات گذشته نشان میدهند که مس به تولید انرژی در سلولهای مغزی کمک میکند، از آنها در برابر آسیب محافظت و ارتباط بین نورونها را تقویت میکند. با این حال، یک نکته وجود دارد؛ مصرف بیش از حد مس نهتنها مزیتی ندارد، بلکه بیشتر از آنکه مفید باشد، میتواند مضر باشد.
به نوشته محققان، اگرچه مس برای عملکرد صحیح مغز ضروری است و کمبود آن میتواند به اختلالات عصبی منجر شود، مس زیاد هم میتواند سمی باشد و به استرس اکسیداتیو و تخریب نورونها منجر شود. این آسیبها میتوانند عملکرد مغز را مختل و به بروز بیماریهایی مانند آلزایمر، پارکینسون و بیماری ویلسون کمک کنند.
دانشمندان پس از تحلیل بیشتر دریافتند که مصرف روزانه ۱.۲۲ میلیگرم مس از طریق رژیم غذایی برای کمک به سلامتی مغز و جلوگیری از کاهش شناختی کافی است.
این یافتهها اهمیت زیادی دارند، بهویژه از آنجا که تحقیقات نشان میدهند تقریبا ۱۰ درصد بزرگسالان بالای ۶۵ سال در آمریکا به زوال عقل مبتلا هستند و ۲۲ درصد دیگر نیز اختلال شناختی خفیف دارند و این آمار در سالهای آینده افزایش هم خواهد یافت.
البته محققان هشدار دادند که برای تایید این یافتهها، به مطالعات طولانیمدت بیشتری نیاز است.
چطور مصرف مس را افزایش دهیم؟
بدن انسان بهتنهایی نمیتواند مس تولید کند، بنابراین باید آن را از رژیم غذایی دریافت کرد. مکملها هم یک گزینهاند، اما این ماده معدنی در انواع غذاها نیز موجود است. منابع اصلی مس غذاهای دریایی مانند صدف و خرچنگ و برخی اندامهای حیوانی به ویژه کبد گاوند.
در مغزها، دانهها، قارچهای شیتاکه (Shiitake)، میوههای خشک، حبوبات، شکلات تلخ، غلات کامل و سبزیجات بردار مانند اسفناج و کلم کیل هم مس موجود است.
مس تنها به سلامتی مغز کمک نمیکند و برای تولید انرژی، ساخت گلبولهای قرمز خون، جذب آهن و حفظ سیستم ایمنی بدن در وضعیت عالی هم ضروری است.
مس همچنین به حفظ سلامت رگهای خونی، اعصاب و استخوانها کمک میکند. علاوه بر این، برای تولید کلاژن و بافتهای پیوندی نیز ضروری است.