محققان درباره مکملهای افسردگی چه میگویند؟ از زعفران تا اسیدفولیک

محققان درباره مکملهای افسردگی چه میگویند؟ از زعفران تا اسیدفولیک
با افزایش شیوع افسردگی در جهان، بسیاری از افراد به مکملهای بدون نسخه (OTC) برای درمان یا کاهش علائم روی میآورند. پژوهشی جدید با مرور ۲۳۹۳۳ رکورد علمی و بررسی دقیق ۲۰۹ کارآزمایی بالینی، ۶۴ محصول مختلف را که به مدت بیش از یک هفته برای افسردگی بررسی شدهاند، تحلیل کرده است.
به گزارش نیوزلن و به نقل از سایتکدیلی، نتایج این مطالعه نشان داد که فقط تعداد محدودی از مکملها شواهد قابل قبولی در کاهش علائم افسردگی دارند. مکملهایی مانند اسیدهای چرب امگا-۳ (۳۹ کارآزمایی)، عصاره گل راعی (۳۸)، زعفران (۱۸)، پروبیوتیکها (۱۸) و ویتامین دی (۱۴) جزو محصولاتی با بیشترین شواهد بودند. از میان اینها، گل راعی و زعفران اثربخشی بیشتری نسبت به دارونما و حتی مشابه با داروهای ضدافسردگی تجویزی نشان دادند. ویتامین D و پروبیوتیکها نیز اغلب نسبت به دارونما مؤثرتر بودند.
۱۸ مکمل دیگر در گروه «شواهد نوظهور» قرار گرفتند که شامل اسیدفولیک، لاوندر، روی، تریپتوفان، رودیولا، و ملیسا میشوند. برخی مکملها مانند ملاتونین، منیزیم و کورکومین، نتایج متناقضی داشتند. مکملهایی مانند دارچین، ویتامین C، و پیشبیوتیکها نیز نتایج قطعی نداشتند یا فقط در یک مطالعه بررسی شدهاند.
نکته امیدوارکننده این پژوهش، نبود نگرانی جدی درباره ایمنی اغلب محصولات بود. اما تنها ۶۹٪ از مطالعات، عوارض جانبی را به طور کامل گزارش کردهاند، که نشاندهنده نیاز به استاندارد بالاتر در گزارشدهی ایمنی است.
همچنین، مطالعات اندکی به ترکیب مکملها با رواندرمانی پرداختهاند و بررسی هزینه-فایده این مکملها نیز تقریباً انجام نشده است. این پژوهشگران پیشنهاد میکنند در آینده توجه بیشتری به محصولات رایجی مانند بابونه، لاوندر، ملیسا و اکیم شود که شواهد اولیهای از اثربخشی آنها وجود دارد اما بررسی علمی کافی نشده است.