zoomit

نوآوری‌های شگرف ایرباس در صنعت هوانوردی: پرواز به سمت آینده با بال‌های پرندگان

نوآوری‌های شگرف ایرباس در صنعت هوانوردی: پرواز به سمت آینده با بال‌های پرندگان

شرکت ایرباس در نشست ایرباس ۲۰۲۵ که در تولوز برگزار شد، با نگاهی مختصر اما الهام‌بخش به آینده‌ی هوانوردی تجاری، پیش‌نمایشی از فناوری‌هایی به نمایش گذاشت که قرار است در طراحی هواپیمای مسافربری تک‌راهروی آینده نقش‌آفرینی داشته باشند.

پیش‌بینی ویژگی‌های خطوط هوایی در دهه‌ی آینده، هم به‌طور نسبی ساده است و هم بسیار دشوار. از یک سو، علم و فناوری هوافضا پس از بیش از ۱۲۵ سال توسعه، به‌شکلی جالب توجه تثبیت شده‌اند. به همین ترتیب، طراحی کلی هواپیماهای تجاری تغییرات چشم‌گیری نداشته است.

از دهه‌ی ۱۹۵۰، زمانی که موتور جت معرفی شد، ساختار هواپیماها تقریباً همانند قبل باقی مانده است. اما از سوی دیگر، هوانوردی همچنان در حال تحول است و ظرفیت بسیاری برای بهره‌برداری از نوآوری‌های جدید وجود دارد.

ایرباس در طراحی نسل جدید هواپیماها از بال‌های پرندگان الهام می‌گیرد

با وجود اینکه ظاهر هواپیمای دهه‌ی ۲۰۳۰ ممکن است مشابه طراحی‌های دهه‌ی ۱۹۳۰ باشد، فناوری‌های نوین می‌توانند طرح‌های آشنا را با ویژگی‌هایی جدیدی تکمیل کنند. درواقع، بسیاری از نوآوری‌هایی که در حال شکل‌گیری هستند، می‌توانند حتی در همان طراحی کلاسیک بال و استوانه، تغییرات عمده‌ای ایجاد کنند. همین جنبه‌ی پیش‌بینی‌ناپذیر فناوری، روند آینده‌ی هوانوردی را پیچیده و دشوار کرده است. نمی‌توان با اطمینان گفت که این نوآوری‌ها دقیقاً چه خواهند بود یا اینکه چطور با بازار، مقررات و زیرساخت‌های صنعتی هماهنگ خواهند شد.

با‌این‌حال، ایرباس بخشی از آینده‌ی هوانوردی را با اتکا به پروژه‌هایی که در حال توسعه هستند، معرفی کرده است. اگرچه جزئیات ارائه‌شده محدود بود، همین مقدار نیز چشم‌اندازهایی از تحولات آینده به نمایش گذاشت. همچنین، توضیحاتی در مورد علت سرعت پایین پیش‌روی پروژه‌ی هواپیمای هیدروژنی ایرباس نیز ارائه شد که خود نکته‌ی جالبی بود.

به‌گزارش نیواطلس، یکی از نوآوری‌های اصلی ایرباس در طراحی نسل جدید هواپیماها، بال‌هایی است که از بال‌های پرندگان الهام گرفته‌اند. این بال‌ها سبک‌تر، باریک‌تر و بلندتر خواهند بود. پژوهش‌های مربوط به این طراحی در مرکز توسعه‌ی فناوری بال ایرباس در فیلتون انگلستان انجام شده است. هدف از این طراحی، افزایش نیروی بالابری و در عین حال، کاهش مقاومت هوا است. همچنین، برای جبران طول بیشتر بال‌ها، قابلیت تاشدن نیز در نظر گرفته شده است تا هواپیما بتواند از گیت‌های فرودگاه‌های موجود استفاده کند.

منبع : زومیت

مشاهده بیشتر
دانلود نرم افزار

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا