ماهواره و فضا

فوران‌های ناگهانی سیاهچاله مرموز دانشمندان را شگفت‌زده کرد

فوران‌های ناگهانی سیاهچاله مرموز دانشمندان را شگفت‌زده کرد

این سیاهچاله کلان‌جرم ارسال پرتوهای سریعی را آغاز کرده که سرعت آن‌ها افزایش یافته است. ستاره‌شناسان می‌گویند تاکنون چیزی شبیه به این را ندیده‌اند.

این سیاهچاله که به نام ۱ئی‌اس ۱۹۲۷+۶۵۴ (1ES 1927+654) شناخته می‌شود، جرمی برابر با یک میلیون خورشید دارد و در کهکشانی واقع در فاصله تقریبی ۲۷۰ میلیون سال نوری از ما قرار گرفته است.

این سیاهچاله از پیش نیز برای دانشمندان جذاب بود. آ‌ن‌ها در سال ۲۰۱۸، شاهد بودند که پلاسمای داغ چرخانی که تاج آن را تشکیل می‌دهد، ناگهان ناپدید شد و چند ماه بعد دوباره بازگشت؛ پدیده‌ای که خود بی‌سابقه بود.

ارین کارا، استادیار فیزیک در موسسه فناوری ماساچوست (MIT) و نویسنده همکار این پژوهش، گفت: «دانشمندان از آن زمان آن را زیر نظر داشتند، چون بسیار زیبا بود. سپس متوجه چیزی شدیم که پیش از این هرگز دیده نشده بود.»

پژوهشگران می‌گویند طی دو سال گذشته از این سیاهچاله کلان‌جرم، پرتوهای سریع اکس با بسامدی فزاینده منتشر شده، به طوری که از یک‌ بار در هر ۱۸ دقیقه به یک‌ بار در هر ۷ دقیقه رسیده است. این پدیده نیز پیش از این هرگز مشاهده نشده بود.

مگان مسترسون، دانشجوی تحصیلات تکمیلی فیزیک در موسسه فناوری ماساچوست (MIT) که به سرپرستی این کشف کمک کرد، گفت: «ما هرگز در نرخ سرعت پرتوهای آن چنین تغییرات چشمگیری را ندیده‌ بودیم. این سیاهچاله اصلا شبیه یک سیاهچاله عادی نبود.»

ستاره‌شناسان مطمئن نیستند چرا چنین چیزی رخ می‌دهد. محتمل‌ترین توضیح این است که یک کوتوله سفید چرخان به‌آرامی به لبه این سیاهچاله نزدیک می‌شود، اما این به این معنا است که این کوتوله بدون اینکه به داخل سیاهچاله سقوط کند، در لبه آن معلق است و به آن نزدیک می‌شود.

مسترون گفت: «این نزدیک‌ترین چیزی است که درباره هر سیاهچاله‌ای می‌دانیم. این به ما می‌گوید اجرامی مانند کوتوله‌های سفید ممکن است بتوانند برای مدت زمان نسبتا طولانی بسیار نزدیک به افق رویداد باقی بمانند.»

اگر این‌ طور باشد، این کوتوله سفید امواج گرانشی ارسال خواهد کرد که یعنی این نظریه می‌تواند با رصد این امواج به کمک رصدخانه‌های آینده بررسی شود.

این یافته‌ها در مقاله جدیدی با عنوان «نوسان‌های میلی‌هرتزی نزدیک به درونی‌ترین مدار یک سیاهچاله کلان‌جرم غیرعادی» که در مجله نیچر (Nature) منتشر شد، گزارش شده‌اند.

مشاهده بیشتر
دانلود نرم افزار

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا