فناوری

ریزپلاستیک‌ در برخی بطری‌های شیشه‌ای بیشتر از بطری‌های پلاستیکی است

ریزپلاستیک‌ در برخی بطری‌های شیشه‌ای بیشتر از بطری‌های پلاستیکی است

ریزپلاستیک‌ها که چند برابر از عرض یک تار موی انسان کوچک‌ترند، زمانی شکل می‌گیرند که زباله‌های پلاستیکی طی گذر زمان به قطعات کوچک‌تری تجزیه می‌شوند و به این ترتیب راه خود را به محیط‌زیست و بدن انسان‌ها و دیگر گونه‌ها باز می‌کنند.

این ذرات تقریبا در همه‌جا شناسایی شده‌اند؛ ابرها را آلوده کرده‌اند، به ژرف‌ترین بخش‌های اقیانوس رسیده‌اند و در دامنه‌های بلندترین کوه‌های جهان یافت شده‌اند.

تعداد فزاینده‌ای از بررسی‌ها هشدار می‌دهند که قرار گرفتن در معرض این ذرات از طریق هوایی که تنفس می‌کنیم و غذایی که می‌خوریم ممکن است با بیماری‌های مهمی مانند سکته، اختلالات هورمونی و چند نوع سرطان مرتبط باشد.

دانشمندان امیدوارند از پراکندگی و فراوانی این ذرات بالقوه سمی و راه‌های قرار گرفتن انسان در معرض آن‌ها درک بهتری به دست آورند. تحقیقات پیشین شواهدی مستقیم پیدا کرده‌اند که یکی از مواد اصلی تشکیل‌دهنده بطری‌های پلاستیکی را با افزایش خطر ابتلا به دیابت مرتبط می‌داند.

اکنون یک مقاله جدید که در مجله «ترکیب و تحلیل مواد غذایی» (Food Composition and Analysis) منتشر شده، نشان داده است که ریزپلاستیک‌ها حتی در نوشیدنی‌هایی که در بطری‌های شیشه‌ای فروخته می‌شوند، نیز به‌طور گسترده وجود دارند.

پژوهشگران از جمله محققان سازمان ایمنی غذایی فرانسه (ANSES)، به‌طور متوسط حدود ۱۰۰ ذره ریزپلاستیک در هر لیتر از بطری‌های شیشه‌ای نوشابه، لیموناد، چای و آبجو پیدا کردند.

به گفته دانشمندان، این میزان می‌تواند ۵ تا ۵۰ برابر بیشتر از میزانی باشد که در بطری‌های پلاستیکی یا قوطی‌های فلزی یافت شده‌اند.

آن‌ها در این مقاله نوشتند: «برخلاف تصور، نوشیدنی‌هایی که در بطری‌های شیشه‌ای فروخته می‌شوند، بیشتر با ریزپلاستیک آلوده بودند.»

ایزلین چیب، یکی از نویسندگان این مقاله جدید، به خبرگزاری فرانسه گفت: «ما انتظار نتیجه‌ای عکس این را داشتیم.»

به دلیل نبود داده‌های سم‌شناسی، این بررسی نتوانست به‌طور مستقیم مشخص کند آیا مصرف چنین نوشیدنی‌هایی که در بطری‌های شیشه‌ای فروخته می‌شوند، برای سلامتی خطری دارد یا نه.

دانشمندان دریافتند که ذرات ریزپلاستیک موجود در بطری‌های شیشه‌ای، با رنگ و ترکیب پلیمری رنگ روی درپوش آن‌ها مطابقت دارد که نشان می‌دهد احتمالا این درپوش‌ها منبع اصلی آلودگی بوده‌اند.

آن‌ها توصیه می‌کنند تولیدکنندگان بطری‌های شیشه‌ای، کپسول‌های جدید را پیش از درپوش‌گذاری بطری‌ها تمیز کنند تا آلودگی ریزپلاستیک کاهش یابد.

دانشمندان گفتند: «پیش‌تمیزکاری کپسول‌های جدید از طریق دمیدن هوا و شستشو با آب، اتانول و سپس آب، تعداد ریزپلاستیک‌ها در هر بطری درپوش‌گذاری‌شده را به‌میزان قابل‌توجهی کاهش داده است، به‌طوری که این میزان تقریبا سه واحد کمتر از کپسول‌های تمیزنشده بود.»

پژوهشگران به این مظنون‌اند که کپسول‌هایی که برای درپوش‌گذاری بطری‌های شیشه‌ای استفاده می‌شوند، احتمالا در اثر سایش و اصطکاک سطحی ناشی از برخورد حین نگهداری و حمل‌ونقل، دچار خراش و پوسته‌ریزی و ذرات آن‌ها وارد بطری‌ها می‌شوند.

آن‌ها افزودند: «به نظر می‌رسد تمیزکاری [درپوش بطری‌ها] ضروری است و می‌تواند آلودگی مایع درون بطری با ذرات رنگ موجود در کپسول را به میزان قابل‌توجهی کاهش دهد.»

مشاهده بیشتر
دانلود نرم افزار

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا