راز قدمهای مفید؛ ۷هزار قدم هم کافیست

راز قدمهای مفید؛ ۷هزار قدم هم کافیست
سالهاست عدد ۱۰هزار قدم بهعنوان هدف روزانه برای سلامت عمومی تبلیغ میشود. اما منشاء آن نه پژوهشهای علمی، بلکه بازاریابی یک شرکت ژاپنی در دهه ۶۰ میلادی بوده که دستگاهی به نام Manpo-kei بهمعنای «گامشمار ۱۰هزار قدمی» روانه بازار کرد. هرچند این عدد بعدها با سوزاندن ۳۰۰ تا ۴۰۰ کالری اضافی روزانه هم توجیه شد، اما پشتوانه علمی محکمی نداشت.
به گزارش نیوزلن و به نقل از سایتکدیلی، بررسیهای جدید که از نوع «مرور نظاممند» هستند و بر پایه دهها مطالعه بلندمدت انجام شدهاند، نشان میدهند فواید سلامت قدمزدن حتی با افزایش بسیار اندک نیز محسوس است. مثلاً افزایش قدمها از ۲هزار به ۴هزار در روز، خطر مرگ را تا ۳۶٪ کاهش میدهد. اما بزرگترین منافع سلامتی بین صفر تا ۷هزار قدم حاصل میشود. بعد از آن، اگرچه فواید ادامه دارد، ولی روند آن بسیار کندتر میشود.
در افراد بالای ۶۰ سال، فواید حداکثری در بازه ۶هزار تا ۸هزار قدم اتفاق میافتد؛ اما افراد زیر ۶۰ سال برای همان سطح محافظت، به ۸هزار تا ۱۰هزار قدم نیاز دارند. حتی در یک مطالعه، خطر بیماری قلبی در سالمندان با تنها ۴۵۰۰ قدم در روز، تا ۷۷٪ کاهش یافت.
یکی از دلایلی که بسیاری از افراد در رسیدن به اهداف ورزشی شکست میخورند، تعیین اهداف غیرواقعی است. در مطالعهای مشخص شد که ۸۵٪ از افراد توانستند به هدف ۱۰هزار قدم پایبند بمانند، ولی وقتی این عدد به ۱۵هزار رسید، حدود یکسوم از ادامه مسیر منصرف شدند.
جالب اینکه حدود ۸۰٪ از قدمهای روزانه، از فعالیتهای عادی زندگی – مانند کارهای خانه، رفتوآمد، پیادهرویهای کوتاه – بهدست میآید، نه از ورزش رسمی. حتی راه رفتنهای کوتاه و پراکنده به اندازه پیادهروی طولانی مؤثرند.
نتیجهگیری ساده است: لازم نیست زندگیتان را تغییر دهید؛ فقط کمی بیشتر از قبل حرکت کنید. حتی ۲۵۰۰ قدم در روز هم تأثیرگذار است و با رسیدن به ۷هزار قدم، بخش عمده مزایای سلامت حاصل میشود. ۱۰هزار قدم هنوز مفید است، اما جادویی نیست.