فناوری

دانستنی‌هایی درباره دیپ‌سیک: رقیب چینی که معادلات هوش مصنوعی را بر هم زد

دانستنی‌هایی درباره دیپ‌سیک: رقیب چینی که معادلات هوش مصنوعی را بر هم زد

لابراتوار هوش مصنوعی چینی دیپ‌سیک به‌تازگی با رشد چشمگیر اپلیکیشن چت‌بات خود، که در صدر فروشگاه‌های اپل و گوگل پلی قرار گرفت، به شهرت بین‌المللی دست یافته است. این موفقیت باعث شد تحلیلگران در وال‌استریت و حوزه فناوری درباره توان رقابتی آمریکا در حوزه هوش مصنوعی تردیدهایی مطرح کنند.

به گزارش نیوزلن و به نقل از تک‌کرانچ، دیپ‌سیک ابتدا به‌عنوان یک واحد تحقیقاتی وابسته به صندوق سرمایه‌گذاری High-Flyer Capital Management فعالیت خود را آغاز کرد. این صندوق توسط «لیانگ ون‌فنگ» که پیش‌تر در دانشگاه ژجیانگ به معامله‌گری علاقه‌مند شده بود، تأسیس شد. در سال ۲۰۲۳، آزمایشگاه دیپ‌سیک از فعالیت‌های مالی High-Flyer جدا شد و به شرکتی مستقل تبدیل شد.

علیرغم تحریم‌های آمریکا و محدودیت در دسترسی به تراشه‌های پیشرفته مانند H100، تیم دیپ‌سیک با استفاده از تراشه‌های ضعیف‌تر H800 و توسعه زیرساخت‌های اختصاصی، مدل‌های قدرتمندی را روانه بازار کرده است.

مدل‌های دیپ‌سیک V2 و دیپ‌سیک V3 با کارایی بالا و هزینه پایین اجرای مدل، توجه زیادی را جلب کردند و حتی رقبا مانند بایت‌دنس و علی‌بابا را مجبور کردند قیمت محصولاتشان را کاهش دهند. همچنین مدل R1 با قابلیت «استدلال» که در ژانویه عرضه شد، در بنچمارک‌ها عملکردی در حد مدل‌های OpenAI از خود نشان داد و به دلیل توانایی در بررسی صحت پاسخ‌ها، برای مسائل پیچیده مانند ریاضیات و فیزیک بسیار قابل‌اعتماد است.
 

با وجود موفقیت چشمگیر، محدودیت‌های داخلی در چین بر عملکرد این مدل‌ها تأثیرگذارند. مثلاً مدل R1 به سوالاتی درباره وقایع حساس مانند میدان تیان‌آن‌من یا استقلال تایوان پاسخ نمی‌دهد.

در ماه مارس، ترافیک دیپ‌سیک از مرز ۱۶/۵ میلیون بازدید گذشت. با وجود کاهش نسبی بازدید نسبت به فوریه، دیپ‌سیک دومین چت‌بات محبوب پس از ChatGPT باقی مانده است.

مدل‌های دیپ‌سیک تحت مجوزهای باز تجاری منتشر می‌شوند، اگرچه به‌طور کامل متن‌باز نیستند. استقبال گسترده توسعه‌دهندگان باعث شده بیش از ۵۰۰ مدل مشتق‌شده در پلتفرم Hugging Face ایجاد شود.

با این حال، برخی کشورها و نهادها، از جمله نیویورک، کره‌جنوبی و سازمان‌های دولتی آمریکا، استفاده از دیپ‌سیک را ممنوع کرده‌اند. همزمان، شرکت‌هایی مثل مایکروسافت آن را در خدمات خود گنجانده‌اند و مدیرعامل انویدیا، نوآوری دیپ‌سیک را «برجسته» خوانده است.

مشاهده بیشتر
دانلود نرم افزار

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا