انتشار تصویر خیرهکننده ناسا از دهانه مرموز «شکلتون» بر روی سطح کره ماه
انتشار تصویر خیرهکننده ناسا از دهانه مرموز «شکلتون» بر روی سطح کره ماه
به گزارش نیوزلن و به نقل از یورونیوز، این مدارگرد کرهای که در اوت سال گذشته به فضا پرتاب شد از یک دوربین آمریکایی به نام «شدوکم» (ShadowCam) بهره میبرد که ۲۰۰ برابر بیشتر از دوربینهای قمری قبلی ناسا در مدار ماه به نور در مناطق سایهدار حساس است.
دهانه شکلتون، که در قطب جنوبی ماه واقع شده، نام خود را از از ارنتسا شکلتون از کاشفان قاره جنوبگان در زمین گرفته است. قلههای برآمده این دهانه تقریبا همیشه در زیر نور آفتاب قرار دارند، در حالی که بخش درونی این دهانه در تاریکی همیشگی فرو رفته است و دمای آن از منفی ۱۷۳ درجه سانتیگراد بالاتر نمیرود.
پیشتر فضاپیمای «لونار پراسپکتور» کشف کرده بود که مقدار هیدروژن در این نواحی دهانه از میزان عادی بالاتر است، امری که شک دانشمندان را برای یافتن یخآب در این منطقه برانگیخته است.
آنان گمان میکنند که این منطقه میتواند حاوی رسوبات یخ یا سایر مواد منجمد با عمر میلیونها یا میلیاردها سال باشند. دانشمندان میگویند ترکیب شیمیایی یخ احتمالی موجود در این مناطق میتواند چگونگی رسیدن آب به ماه و مهمتر از آن، به زمین و به طور کلی رسیدن آب به سیارههای سنگی را نشان دهد.
سازمان فضایی آمریکا درباره این تصویر گفته است: «در تاریکی همیشگی، داخل دهانه شکلتون در نزدیکی قطب جنوبی ماه در این تصویر خیرهکننده آشکار شده است. عکس خود دهانه توسط دوربین ‘شدوکم’ ناسا گرفته شده است؛ دوربینی که در اصل طراحی شده تا بتواند به بخشهای سایهدار سطح ماه نگاه بیاندازد. مناطق اطراف دهانه اما توسط دوربین مدارگرد شناسایی ماه تصویربرداری شدهاند و سه منطقه از ۱۳ منطقه بالقوه برای فرود فضانوردان ماموریت آرتمیس ۳ را به تصویر میکشند.»
تا کنون هیچ ماموریتی برای اعزام کاوشگر به سایههای دائمی ماه رخ نداده است. فرود آپولو در زمانی انجام شد که شناخت بشر از این نواحی در مراحل اولیه بود.
هند در ماه اوت ۲۰۲۳ اولین کشوری نام گرفت که توانسته است در یک ماموریت ۷۷ میلیون دلاری یک کاوشگر را در نزدیکی قطب جنوب ماه فرود آورد. این در حالی است که آخرین تلاش روسیه برای رسیدن به قطب جنوبی ماه، ماموریت لونا-۲۵، با برخورد فرودگر آن به سطح ماه با شکست مواجه شد.
هم چین و هم ایالات متحده میخواهند فضاپیماهایی با خدمه را به قطب جنوبی ماه بفرستند. چین گفته است که تا سال ۲۰۳۰ چنین کاری را خواهد کرد، این در شرایطی است که برنامه ناسا برای فرود آوردن فضانوردان در نزدیکی قطب جنوبی ماه زودتر از آن و برای سال ۲۰۲۵ برنامهریزی شده است. قرار است که فضاپیمای ناسا طی ماموریت «آرتمیس ۳» در منطقهای در نزدیکی همین دهانه در قطب جنوب ماه فرود بیاید.
سازمان فضایی آمریکا برای تحقق چنین هدفی در سال ۲۰۲۱ قراردادی ۲.۹ میلیارد دلاری (۲.۴ میلیارد یورویی) را با شرکت اسپیسایکس متعلق به ایلان ماسک، میلیاردر آمریکایی امضا کرد تا این شرکت ساخت یک فضاپیما با هدف بردن فضانوردان به ماه را آغاز کند.
ناسا قصد دارد در چهارچوب این برنامه، که «آرتمیس» نام دارد، چهار فضانورد را به ماه بفرستد و با ایجاد ایستگاه فضایی در ماه حضور پایدار انسان روی آن را ممکن کند.