اخراج رئیس دفتر کپیرایت آمریکا توسط ترامپ؛ واکنش به مخالفت با پروژههای هوش مصنوعی ایلان ماسک؟

اخراج رئیس دفتر کپیرایت آمریکا توسط ترامپ؛ واکنش به مخالفت با پروژههای هوش مصنوعی ایلان ماسک؟
دونالد ترامپ، رئیسجمهور ایالات متحده، شیرا پرلموتر، رئیس دفتر کپیرایت آمریکا را از سمت خود برکنار کرد. این خبر نخستین بار توسط منابع خبری «سیبیاس نیوز» و «پولیتیکو» منتشر و سپس توسط جو مورل، عضو ارشد دموکرات در کمیته امور اداری مجلس نمایندگان، تأیید شد.
به گزارش نیوزلن و به نقل از تککرانچ، مورل در بیانیهای اظهار داشت: «اقدام دونالد ترامپ در لغو ثبت مسئولیت شیرا پرلموتر، تصاحب قدرتی بیسابقه و گستاخانه است که هیچ مبنای قانونی ندارد. این اقدام بههیچوجه تصادفی نیست؛ چراکه تنها یک روز پس از آن صورت گرفت که پرلموتر از تأیید تلاشهای ایلان ماسک برای بهرهبرداری از آثار دارای حق نشر در آموزش مدلهای هوش مصنوعی خودداری کرد.»
پرلموتر در سال ۲۰۲۰، طی نخستین دوره ریاست جمهوری ترامپ، از سوی کارلا هایدن ـ کتابدار وقت کنگره ـ به ریاست دفتر کپیرایت منصوب شده بود. هایدن نیز در هفته جاری از سوی ترامپ برکنار شده است.
ترامپ در شبکه اجتماعی شخصی خود با نام Truth Social به این خبر واکنش نشان داد. او پستی از مایک دیویس، وکیل محافظهکار، را بازنشر کرد که به گزارش سیبیاس نیوز پیوند داشت. دیویس در این پست، ضمن ابراز نارضایتی از اخراج پرلموتر نوشت: «اکنون شرکتهای فناوری قصد دارند برای منافع هوش مصنوعی، حقوق خالقان آثار را زیر پا بگذارند.»
مسئله اصلی، به ارتباط میان ایلان ماسک (متحد سیاسی و اقتصادی ترامپ) و سیاستهای مرتبط با هوش مصنوعی بازمیگردد. مورل در این زمینه به نسخه پیشنویس تازهای از گزارش دفتر کپیرایت ایالات متحده اشاره کرد که در هفته جاری منتشر شده و به موضوع حق نشر و هوش مصنوعی اختصاص دارد. این گزارش در واقع بخش سوم از یک مجموعه تحلیلی جامعتر درباره حقوق مؤلف و فناوریهای نوین است.
در این گزارش، دفتر کپیرایت تصریح میکند که اگرچه نمیتوان در خصوص پروندههای خاص از پیش داوری کرد، اما استفاده از آثار دارای حق نشر بهعنوان بخشی از فرآیند آموزش مدلهای هوش مصنوعی، محدودیتهایی دارد. بهطور مشخص، کاربردهایی مانند تحقیق و تحلیل ممکن است مشمول استفاده منصفانه قرار گیرند، اما استفاده تجاری از حجم وسیعی از این آثار ـ بهویژه در صورت دسترسی غیرقانونی ـ خارج از چارچوب استفاده منصفانه محسوب میشود.
دفتر کپیرایت همچنین تأکید کرده است که در حال حاضر، ورود دولت به این موضوع زودهنگام است، اما از توسعه بازارهای رسمی صدور مجوز برای استفاده از محتوای دارای حق نشر حمایت میکند. در این گزارش همچنین بر لزوم بررسی رویکردهایی چون «صدور مجوز جمعی گسترده» بهمنظور پیشگیری از شکست احتمالی بازار تأکید شده است.
در حال حاضر، شرکتهای فعال در حوزه هوش مصنوعی، از جمله OpenAI، با شکایات متعددی مواجه شدهاند که آنها را به نقض حق نشر متهم میکند. OpenAI از دولت ایالات متحده خواسته است تا راهبردی جامع در حوزه حق نشر تدوین کند که امکان بهرهگیری از آثار دارای کپیرایت را تحت چارچوب استفاده منصفانه برای شرکتهای هوش مصنوعی فراهم آورد.
در این میان، ایلان ماسک ـ که همزمان از بنیانگذاران OpenAI و استارتاپ رقیب آن، xAI، محسوب میشود ـ اخیراً از پیشنهاد جک دورسی (بنیانگذار Square) مبنی بر حذف تمامی قوانین مربوط به مالکیت معنوی حمایت کرده است. xAI نیز بهتازگی در مسیر ادغام با پلتفرم سابق توییتر قرار گرفته است.